Zonguldak’ın, ilişkileri, belirli ilçe, belirli siyasi görüşle ve mesleği ile sınırlı olmayan, bürokrasiyi, Ankara’yı iyi tanıyan, güçlü temsil yeteneğine sahip, bir bütün halinde Zonguldak’ı temsil edebilecek milletvekillerine ihtiyacı olduğunu belirten bağımsız Zonguldak Milletvekili adayı Ali Uzun, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Zonguldak mitinglerini değerlendirdi. Uzun konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

ZONGULDAK’IN SORULARINA

TEMAS EDİLMEDİ

Zonguldak olarak iki genel başkanı misafir ettik. Her iki Genel Başkanı da dikkatle dinledim. Öncelikle mitinglerin genel havasına dikkat etmek lazım. Eskiden mitinglere tüm siyasi görüşlerden insanlarımız giderdi. Mitinglerde kalabalıklar değil, Genel Başkanların Zonguldak sorunları ve çözümleri ile ilgili söyledikleri konuşulurdu. Bugün mitinglerin her partinin kendi seçmenini ve kararsız seçmeni etkilemeye dönük organizasyonlar halini aldığını görüyoruz. Ben Genel Başkanların konuşmalarında Zonguldak için hayati önem taşıyan konular olan; TTK ve özel maden ocakları konusunda hükümetin Zonguldak politikaları, Bölgemizin en büyük gerçeği olan Demirçelik ve madencilik sektörünün teşvik kapsamına alınması beklentileri ile ilgili çalışmalar, TTK ve Özel Maden Ocaklarımız için hayati önem taşıyan, Çates’in dörtlü gruptan çıkarılması, Tersanelerde yaşanan büyük krizin olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılmasına dönük çalışmalar olup olmadığı, Zonguldak'tan daha zor coğrafyaya sahip birçok bölgede bölünmüş yollar yıllar önce bitmesine karşın, bizim Zonguldak-Ereğli, Zonguldak-Mengen arasında çalışmaların çok ağır ilerlemesinin nedenleri, Köyden kente en yoğun göçün yaşandığı, kent merkezi nüfus ortalamasının en yüksek olduğu illerden biri durumundaki, Zonguldak bölgesine dönük Tarımsal Kalkınma projelerinin dile getirilmesi, Türkiye'nin birçok yerinde Belediyelere sağlanan destekle ciddi kentsel dönüşümler yapılırken, Zonguldak'ın bu konuda yalnızlığı, Sağlıkta birçok ilde yapılan hastanelere karşın, ilimizin bu konuda hem var olan hastanelerin rehabilitesi, hem de yeni yapılacak hastane, Türkiye'nin sportif tesislerde en fakir illeri arasında olmamıza karşın, bu yönde ilimize neler yapılabileceği, Demiryolu ağları Türkiye'nin birçok yerinde yeniden cazip hale getirilirken, Zonguldak için bu yönde çalışmalar, Mithatpaşa Tüneli ve Şehir merkezinde doğalgaz ağı oluşturulabilmesi gibi konulara temas edilmediğini gördük. Genel hatları ile Kılıçdaroğlu'nun taşeron çalışma, Başbakanın ise Filyos ve üniversite ile ilgili noktalara teması oldu. Zonguldak meseleleri, ihtiyaçları ön plana çıkmadı.   

 

BAŞBAKAN YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ

Artık Genel Başkanlar danışmanları tarafından önceden hazırlanan metinler üzerinden katıldıkları yörelerde konuşmalarını yapıyorlar. Sn. Başbakan ‘ın Zonguldak Karaelmas Üniversitesini 2007 yılında biz kurduk demesini şevhen yapılmış ya da danışmanlarının Zonguldak’ı bilmemesinden kaynaklı yanlış yönlendirmesi olarak görüyorum.

 

KARAELMAS ÜNİVERSİTESİNİ BİZ KURDUK.

Karaelmas Üniversitesi, 1992 yılında benim milletvekili olduğum dönemde, Zonguldak Milletvekilleri olan, Sn. Bakanım Ömer Barutçu, Güneş Müftüoğlu, Şinasi Altıner, Necdet Yazıcı, Adnan Akın ve ben Ali Uzun olarak tüm milletvekili arkadaşlarımla beraber, Sn.Toptan’ında Bartın Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanı olduğu, 49. Hükümet zamanında kurulmuştur. Yine o zaman Bartın ve Karabük’e kurduğumuz fakülteler bugün Bartın ve Karabük’teki Üniversitelerin kurulmasına alt yapı ve olanak sağlamıştır. Bizim Üniversiteyi kurup, sonrasında kazandırdıklarımıza bakınca, bugün ZKܒnin çok daha ileri seviyelerde olması gerekirdi diye düşünüyorum. Zira Üniversite hala Zonguldak ile bütünleşebilmiş değildir.

 

FİLYOS LİMANI VE PROJESİ

Hepimizin bildiği gibi 2007 yılında da, daha önceki seçimlerde de Filyos projesi hep gündeme gelmiştir. Bu önemli proje için başta Sayın Bakanım Ömer Barutçu'nun ve milletvekili arkadaşlarımla beraber bizim önemli çalışmalarımız olmuş ama hükümetten düştükten sonra katkı sağlamamız mümkün olmamıştır. Başbakan Filyos Projesini Filyos Limanı Projesi olarak dile getirmiştir. Liman ön plana çıkmıştır. Filyos projesi çok uzun vadeli bir projedir. Zonguldak'ın gelecekteki 100 yılına şekil verecektir. Kısa vadede bir katkısı olmayacaktır. Bu proje konuşula konuşula askerlik çağına gelmiştir. Çılgın projelikten çıkmış, çıldırtan proje olmaya başlamıştır. Artık gerçekleşmesi konusunda adımların atılması lazımdır ve bizde bu yöndeki adımlara bu projenin gerçek sahipleri olarak katkı sağlayacağız.

Sonuç olarak şunları belirtmek istiyorum;

 

SONUÇ OLARAK

12 Haziran’da sandık başına gideceğiz. Zonguldak’ı dile getirdiğimiz sorunları ve çözümleri konusunda mücadele edecek beş temsilcimizi meclise göndereceğiz. Ankara'dan bakılan Zonguldak'la, gerçek Zonguldak arasında uçurumlar vardır. Partilerimiz ve milletvekili adaylarımızın yereldeki seçim çalışmalarını Genel Merkezlere paralel sürdürdüğünü görüyoruz. Zonguldak ile ilgili seçim beyannamelerini göremiyoruz. Zonguldak'ı Ankara merkezli politikaların rüzgarına teslim edersek, çok şey kaybederiz. Zonguldak mücadeleci ruhunu ortaya koymalıdır. Biz ne istediğimizi bilmezsek, bize verilene de ses çıkarma hakkımız olmaz. Zonguldak’ın kenetlenmesi için, tüm kurum ve kuruluşları ile enerjimizi yükselteceğiz. Herkesten Zonguldak için destek itiyorum. Meslek Odalarımızın, Sivil Toplum Örgütlerimizin, belediye Başkanlarımızın, toplumun her kesiminin aradığında bulacağı, elinden tutup sorunları için mücadele edeceği milletvekillerine ihtiyacı vardır. Zonguldak’ın, ilişkileri, belirli ilçe, belirli siyasi görüşle ve mesleği ile sınırlı olmayan, bürokrasiyi, Ankara’yı iyi tanıyan, güçlü temsil yeteneğine sahip, bir bütün halinde Zonguldak’ı temsil edebilecek milletvekillerine ihtiyacı vardır. Mücadelem Zonguldak içindir. Zonguldak beni Bağımsız Milletvekili olarak büyük bir destek ve güçle meclise gönderirse, bu güce hiç bir hükümet kulaklarını, gözlerini kapayamaz. Halkımız benim adaylığımı sahiplenmiş durumdadır. Bana gittiğim her yerde yalnız değilsin diyorlar. Bende diyorum ki Zonguldak’ta Yalnız değildir. 12 Haziran’dan sonra Zonguldak adına mecliste yemin edeceğim. Zonguldak’ın gücünü Türkiye’ye alkışlatacağım.