TMMOB tarafından düzenlenen Kent Sempozyumu’nda konuşan GMİS Genel Başkanı Alabaş, “Zonguldak’ın çağdaş bir kent olabilmesinin yolu, sağlıklı ve öngörülü kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesinden geçmektedir” dedi.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB tarafından düzenlenen ve ZKÜ Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Kent Sempozyumu açılışında yaptığı konuşmada, madenciliğin Zonguldak’ın dokusunu, yerleşimini, sosyal ve ekonomik hayatını doğrudan şekillendirdiğini belirterek, “Kentin, TTK’ya ait üretim bölgeleri ve sanayi tesislerinin etrafında kendiliğinden oluşması nedeniyle şehir planlamasında önemli sorunlar ortaya çıkmış, kentin alanın dar olması nedeniyle de bu sorunların çözümü zorlaşmıştır” dedi. Alabaş şöyle konuştu;

 

CUMHURİYETİN İLK İL’İ.

“Zonguldak, bir maden kentidir. 1848 yılında işletilmeye başlanan maden ocakları; kentin dokusunu, yerleşimini, sosyal ve ekonomik hayatını doğrudan şekillendirmiştir. Hızla göç alan Zonguldak, plansız bir kentleşmenin sorunlarını yaşamıştır, yaşamaktadır. Zonguldak, Ankara’nın Başkent olmasından sonra Cumhuriyetin ilk ili ilan edilmiştir. Taşkömürüyle varolan Zonguldak, 1980li yılların ortalarına kadar ülkemiz sanayisinin lokomotifi olmuştur.  Taşkömürünün bölgede bulunması nedeniyle kurulan Erdemir ve Kardemir, ÇATES ve Filyos Ateş Tuğla Fabrikası ile de ülkemizin sanayisine yön ve güç vermiştir. 1980 ve özellikle 1990 sonrası uygulanan küreselleşmeci neoliberal politikalar, Zonguldak ve bölgesinin hızla gerilemeye başlamasına yol açmıştır.  Geçmişte hızlı ve plansız gelişmenin yol açtığı sorunlar, küçülmeyle birlikte sosyal ve ekonomik sorunlara yerini bırakmıştır.

 

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ZORLAŞIYOR

Kentin, TTK’ya ait üretim bölgeleri ve sanayi tesislerinin etrafında kendiliğinden oluşması nedeniyle şehir planlamasında önemli sorunlar ortaya çıkmış, kentin alanın dar olması nedeniyle de bu sorunların çözümü zorlaşmıştır. Sağlıklı kentselleşmenin temeli, planlı ve çevreye duyarlı program ve uygulamaların hayata geçirilmesine dayanır. Ancak Zonguldak’ta planlı ve çevreye duyarlı bir kentleşme sağlanamamıştır. Örneğin, son dönemde kentin önünü açma ve kente alan kazandırma iddiasıyla Merkez Lavuarı kaldırılmıştır. Ancak yapılan tüm proje çalışmalarına ve aradan geçen zamana rağmen bu alanın halen kente kazandırılamaması üzücüdür. Lavuar alanının kente yakışır bir şekilde biran önce değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

TAŞKÖMÜRÜ GERÇEĞİ

Her ne kadar 1990 sonrasında uygulanan politikaların etkisiyle TTK küçültülmüş, kentimiz küçülmüş ve göç verir hale gelmişse de bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da bir taşkömürü gerçeği vardır. Bu gerçek, önümüzdeki dönemlerde taşkömürü üretiminin yeniden arttırılmasını zorunlu kılmaktadır. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bunun mücadelesini vermekteyiz. Kentin çağdaş bir yapıyla yeniden planlamasının ve geleceğe dönük projeksiyonların, bu unsur gözönüne alınarak hazırlanmasında yarar olacaktır. Zonguldak’ın çağdaş bir kent olabilmesinin yolu, sağlıklı ve öngörülü kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesinden geçmektedir. Zonguldak Kent Sempozyumu’nda değerli katılımcıların görüş ve önerileri, çağdaş bir kent olabilmenin yöntemini ortaya koyacak, kentin yeniden planlanmasında bizlere ışık tutacaktır. Kent Sempozyumu’nun Zonguldak’ın geleceğini aydınlatacağına yürekten inanıyorum”