Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD) tarafından bölgede önemli yatırımı bulunan işadamlarına yönelik 'Dünya ve Türkiye Ekonomisine Güncel Bakış' konulu bir seminer düzenlendi.

 

Zonguldak Öğretmenevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Zonguldak Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayriye Göktaş, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Gelik Belde Belediye Başkanı Dr. Hasan Fahri Yıldırım, Zonguldak Eski Belediye Başkanı olan HAS Parti İl Başkanı Secaattin Gonca ile 200 işadamı katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, dünyanın yaşadığı ekonomik krizi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu güncel verilerle değerlendirdi. Bozkurt, 2001 krizinde Türkiye’ye öğütler veren Avrupa ve diğer dünya ülkelerinin bugün, aynı ilkeleri uygulayamadığı için ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

Bozkurt, “Türkiye’nin 2001’den sonra attığı adımları, krizden çıkmak için bugün Avrupa ve Amerika atıyor. Avrupa ekonomisi gerileme sürecine girdi. Onun yerini 5,5 trilyon dolarlık yurt içi hasıla ile Çin alıyor. Çin’e yatırım yapmak isteyen Avrupalı bir yatırımcının konaklayacağı en güvenli, en istikrarlı ülke Türkiye olacak. Zaten Türkiye’nin ileriki yıllarda üstleneceği ekonomik misyonu ise sanayi sektöründen çok hizmet sektörü olacaktır. Eğitim, sağlık, konaklama ve sigorta gibi sektörler önem kazanacaktır. Ülkemize yatırım yapan yabancı işadamlarının hemen hepsinin hizmet sektörüne yönelik adımlar atması boşuna değil. Onun için bizim yatırımcımız da iyi bir bilgi, ar-ge çalışması ve danışmanlıkla hizmet sektöründeki yerini almalıdır.” dedi.

Bozkurt, Türkiye’nin bütün dünyada en çok dikkat edilen ülke olduğunu,

 

Zonguldak bölgesinin de bundan payını alması için vizyon sahibi yatırımcılara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Bozkurt, şunları söyledi: “Özellikle hizmet sektöründeyseniz müşterinin tercihini dikkate almak durumundasınız. Bunu önemseyen firmalar sürekli büyüyor. Kâr yapacağım diye pazar payını kaybetmemelisiniz. Çünkü kaybedilen pazar payı, 2 yıl sonrasının iflasının habercisidir. Zonguldak’ta ulaşım imkânları daha da geliştirilir, turizm ve diğer sektörler ile Filyos projesi gibi büyük hamleler gerçekleştirilebilirse burası eskisi gibi yeniden cazibe merkezi olabilir. Bugün Almanya ve Fransa gibi ülkeleri Almanya ve Fransa yapan orta ölçekli denizcilik firmalarıdır. Peki bizim neyimiz eksik? Denizimiz, limanımız hepsi mevcut. Sadece helvayı karacak vizyon sahibi işadamlarına, yöneticilere ihtiyacımız var. Bugün bunun oluşmaya başladığını bu toplantıda gördüm.”

Zonguldak Sanayi ve Ticaret Müdürü Göktaş, ZONİAD adına Bozkurt’a plaket verdi. Göktaş, ekonomiyi son gelişmelerle çarpıcı bir şekilde anlattığı için Bozkurt’a ve etkinliği düzenleyen ZONİAD’a teşekkür etti.