TBMM'nin önceki Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Zonguldak İl Genel Meclisi üyeleri ile biraraya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM Eski Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, İl Genel Meclisi Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Yerel meclisler ile genel meclisin benzeri işleri yaptığını aktaran Köksal Toptan, meclislerin halkın parasını halk için harcama görevi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yapısından kaynaklanan bir takım tereddütler nedeniyle atılan adımların engellendiğini öne süren Köksal Toptan, “Yerel meclisler genel meclisin yaptığını yerel olarak benzeri işleri olan yetkisi olan sorumluluğu olan önemli de dünyada demokrasinin gelişmesine paralel olan güvenli merkezlerdir. Halkın parasını halk için harcamak işi başta olmak üzere yerel meclisin çok önemli bir görevi vardır. Son yıllarda meclislerin gerek il genel gerek ve belediye meclislerin görev ve yetki alanı ile ilgili düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen yerelleşme dediğimiz alanla ilgili önümüzde yapmamız gereken işlerin olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin yapısından kaynaklanan bir takım tereddütler ve korkular bu alanda atacağımız adımlara engel teşkil etmektedir. Öyle eminim ki sağduyunun herkeste egemen olması ile birlikte ülkenin üniter yapısı ile ilgili olarak hiçbir vatandaşın tereddüdü kalmamış, yerel meclislerden yetki alanı ile birlikte yapılan hizmetler yerini bulacaktır. Yaptığınız iş ile bizim yaptığımız iş arasında bütçeyi ele aldığımızdan çok önemli bir fark olmadığını görüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin bütçesinin 334 milyar TL, Zonguldak’ın İl Genel Meclisi’nin bütçesinin ise 34 milyon TL olduğunu söyleyen Toptan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Zaten parlamentolar, insanların 'Biz para veriyoruz ama siz neye harcıyorsunuz' demesi ile o zamandan bu zamana gelmektedir. Vatandaş için en doğru olanı harcamaya çalışıyoruz. Kaynak sıkıntısı yerelde de genelde de var. Türkiye’nin genel bütçesi 334 katrilyondur. Yaklaşık 150 milyar dolardır. Bu dünya ölçeğine baktığımızda önemli bir rakamdır. Türkiye’nin önüne koyduğumuz çözülmesi gereken sorunlar noktasında yeterli değildir. Zonguldak İl Genel Meclisi’nin 2011 bütçesi 32 milyon TL. Baktığınız zaman ciddi bir artış var. Ama bu rakam sorunları çözmek için yeterli olmayan bir bütçedir. Aslında yerel kaynakları oluşturmak önemlidir. Kısa dönemde bu konuda yapılacak çok fazla bir şeyin olmadığını görüyoruz.”

"400 DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR"
Zonguldak’ın genel bütçesi ile 24 derslikli okul yapılabildiğini söyleyen Köksal Toptan, Zonguldak’ın 400 dersliğe ihtiyacı olduğunu aktardı. Toptan, “Genel bütçe ile 24 derslikli bir okul yapabiliyoruz. Oysa Zonguldak’ın şu anda 400 dersliğe ihtiyacı var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu 400 dersliği yapamazsak kapasite sorunları ile ilgili olarak yer olarak nitelikleri ile ilgili sorunları çözemeyiz. Zorunlu eğitim 8 yılda olmasına rağmen Zonguldak’ta ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 80‘lere gelerek önem kazanmıştır. Artan ihtiyaçlara artan talebe karşı yeni yatırımlar yapmalıyız. Kamu kaynakları, özel şahıs veya kuruluşların desteğini almaya devam edeceğiz. Daha yeni Amele birliği’nin Karaman’da yapacağı okulun temelini atmış olacağız. Ama baktığınız zaman bu yatırımlar bizim 400 derslikli ihtiyacımızı karşılamaktan uzaktır. Önümüzdeki dönemde de bu konuları zorlamaya devam edeceğiz. Valimizin eğitim konusundaki başarılarını Zonguldak’ta da sürdüreceğine inancımız var. Spor alanları ile ilgili merkezi hükümetin gayretleri var. Kdz. Ereğli’de spor alanları ile ilgili, Karaman’da, Devrek, Çaycuma’da çalışmalar var. Çok başarıya imza atmış olan bir şehirdir zonguldak. Daha İstanbul’da olduğu dönemde Zonguldak’ta tenis kortu vardı. Spor alanı zorlamak ve gençleri spora yönlendirmek için alt yapı çalışmalarını tamamlamalıyız” diye konuştu.

“ZOR AMA KEYİFLİ İŞ”
Seçimlerin keyifli olmasına rağmen külfeti ağır bir iş olduğunu belirten Köksal Toptan, il genel meclisi üyelerine ‘Allah yardımcınız olsun’ dedi. İl Genel Meclisi üyelerinin, yerel anlamda milletvekillerinden daha zor şartlar altında çalıştığını belirten Toptan, şöyle dedi: “Devletin parasını millet için harcıyoruz. Siyaset zor iştir. Seçimler keyfi bir iştir ama sorumluluğu külfeti ağırdır. Şahsi işlerinizden, evinizden, çoluk çocuğunuzdan fedekarlık yaparak bu işi yapıyorsunuz. Biz size göre daha büyük avantajlar kullanabiliyoruz, daha büyük avantajlarımız var. Sizler yerel anlamda milletvekilleri olarak bizlerden daha zor şartlar altında çalışıyorsunuz. Bunu biliyorum. Ama keyifli de bir iş yapıyorsunuz. Sonuçta yaptığınız 5 metrelik bir yol. Köye verdiğiniz 10 metrelik bir parke veyahut mahalleye götürdüğünüz, iki eve dağıtılacak olan su sizleri mutlu ediyor, bizleri de mutlu ediyor. Keyifli bir işi hep beraber yapıyoruz, Allah yardımcımız olsun."
İl Genel Meclisi üyeleri de genel sorunların aktarıldığı toplantıda görüşlerini aktardı.