AKP’de bir dönem bakanlık yapan bu dönemde Milliyetçi Hareket Partisi’nden İstanbul Milletvekili adayı gösterilen Murat Başesgioğlu, Zonguldak’a geldi bölgenin sorunlarına dikkat çekti.

DURUM ORTADA: Burası bir emek kenti ve madene bağımlılık devam ediyor. Çalışan kardeşlerimiz haklarını alamıyorlar. Batı Karadeniz İlleri olarak büyük projelere odaklanmamız lazım. Gençlerimizin çoğu gurbete gitti, genç nüfusumuz yok. Filyos projesi ben bil diğim bileli var ve halen daha yapılamadı. Gelirken Zonguldak’ın yollarına baktım, duble yollar bitmemiş. Bunun için bölge olarak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul 2’inci Bölge 1'inci Sıra Milletvekili Adayı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Murat Başesgioğlu, 12 Haziran'da yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesi Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerini kapsayan Batı Karadeniz Bölgesi'nde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak’a geldi. Başesgioğlu, ilk olarak beraberinde MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan ve partililerle birlikte Kastamonu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Şenol'u ziyaret etti.

“Zonguldak’ın durumu ortada” diyen Başesgioğlu, kalkınmak için Batı Karadeniz illerinin  ortaklaşa büyük projelere odaklanması gerektiğini belirtirken “Filyos Projesi’ne bü tün Batı Karadeniz illerinin destek vermesi lazım. Bu proje 30 yıldır konuşuluyor. Duble yollar bitmemiş. Zonguldak her bakımdan geri kalmış. İnşallah seçimden sonra seçilen arkadaşlara bu fikrimi paylaşmak istiyorum” sözleriyle konuştu.

“HABERAL DEĞERLİ BİR BİLİM ADAMI”

Gazetecilerin, CHP'nin Mehmet Haberal'ı Zonguldak'tan birinci sıra milletvekili adayı göstermesini sormaları üzerine Başesgioğlu, "Başka partilerin adaylarıyla ilgili değerlendirme yapmam uygun olmaz. Her parti kendi dinamiğine göre, kendi iç görüşüne göre, kendi mahalli şartlarına göre adaylarını belirliyor. Hepsi kıymetli insanlar, bu ülkenin yetiştirdiği önemli isimler. Mehmet Haberal Hoca değerli bir bilim adamıdır. Şuanda da yargılaması devam ediyor. Temennim yargılama sürecinin biran önce bitmesidir" dedi.

“BU SEÇİMDEN TÜRKİYE'NİN
BEKLENTİSİ ÇOK”

12 Haziran'da yapılacak seçimin çok önemli olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, şöyle devam etti;

"Bu seçimin çok önemli bir seçim olduğunun altını çiziyorum. Cumhuriyet tarihinde belki de bugüne kadar yapmış olduğumuz seçimler içerisinde en önemli seçim bu seçim olacak. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızın her şeyden önce 12 Haziran'da sandık başlarına gitmelerini ve siyasi tercihlerini kendi tercihlerine göre, hür idarelerine göre kullanmalarını istiyoruz. Hiçbir siyasi tercihin eksik kalmaması gereken bir seçim. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızın sandık başına gitmesini bekliyorum. Onun dışında adil, objektif, vatandaşın tercihine rahatlıkla yansıyabileceği bir seçim gerçekleşmesi için herkese önemli görevler düşüyor. Hükümete, bürokrasiye, seçim kurullarına ve basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Önemli olan bu seçimin adil, objektif geçmesini ve vatandaşın rahatlıkla sandığa yansıtabilmesidir, demokrasi dediğimiz hadise budur. Yerel adaylarla ilgili değerlendirme yapmak istemiyorum. Ali Uzun arkadaşımızla bir dönem parlamentoda birlikte görev yaptık. Kendisi Zonguldak’a çok güzel hizmetler yaptı. Bu sefer geçti, ama belki ileri de Türkiye'de bir ön seçim veyahut da tercihli bir sistemin parti hukukuna girmesinde fayda var diye düşünüyorum. En azından bu konuşulanları, tepkileri azaltabilir. Bu seçimden Türkiye'nin beklentisi çok… Hiçbir seçimin bu kadar belki bir anlam yüklenmemişti."

“ÇEMBERİ YARMAMIZ GEREKİYOR”
 Ülkenin etrafının ateş çemberi olduğunu belirten Başesgioğlu, sözlerini şöyle tamamladı; "Ortadoğu’da bir yangın yeri söz konusu. Bu bilinçli veya bilinçsiz bir gelişen hadise... Hemen bizim kıyımızda. Orda bir ateşin ülkeye sıçramasından büyük bir endişe, milli birlik ve beraberlik konusunda çok tereddütlüyüz. Bugüne kadar ülkenin milli birlik ve beraberliği bu kadar sorgulanmamıştı, bu kadar tehdide maruz kalmamıştı. Bunda küresel gelişmelerin de etkisi var. Yani bu küresel güçler Türkiye'de milli olan ne varsa, hepsine saldırıyor. Bu saldırılar içerisinde MHP'de var. Dolayısıyla MHP'nin de özel gelişmeler de var ama milletimizin bu milli değerlere sahip çıkacağına, kökleri bu topraklarda olan siyasi kuruluşlara, partilere sahip çıkılacağına yürekten inanıyorum. Türkiye'nin bu sıkışmış çemberi yarması gerekiyor. Bu seçim bu nedenle önemli... İnşallah vatandaşlarımız bu inanç içerisinde tercihlerini yapacaklardır.”

“30 YILDIR FİLYOS KONUŞULUYOR”
Zonguldak geneliyle ilgili görüşlerini de açıklayan Başesgioğlu, “Zonguldak’ın durumu ortada, burası bir emek kenti ve madene bağımlılık devam ediyor. Burada tam anlamıyla çalışan kardeşlerimiz haklarını alamıyorlar. Neredeyse bir yıl olacak yeraltında 30 madencimizi kaybettik. Onları rahmetle anıyoruz. Biz Batı Karadeniz illeri olarak büyük projelere odaklanmamız lazım. Bizim gençlerimizin çoğu gurbete gitti. Genç nüfusumuz yok. Filyos projesine bütün Batı Karadeniz illerinin destek vermesi lazım. Filyos projesi ben bildiğim bileli var ve halen daha yapılamadı. Bu proje 30 yıldır konuşuluyor. Gelirken Zonguldak’ın yollarına baktım. Duble yollar bitmemiş. Zonguldak her bakımdan geri kalmış. Bunun için bölge olarak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz. İnşallah seçimden sonra seçilen arkadaşlara bu fikrimi paylaşmak istiyorum.”

Kastamonu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Şenol da, Başesgioğlu'na madenci heykeli hediye etti. Başesgioğlu, daha sonra Zonguldak Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz'ı ziyaret etti. Hatıra defterini imzalayan Başesgioğlu, her zaman şehit ailelerinin yanında olduklarını ve destek vereceklerini söyledi.  Parti il binasına da geçen Başesgioğlu, partililerle görüştü.