Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, eğitimdeki hedeflerini açıkladı

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, 12 yıllık temel eğitim, Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ve Zonguldak'taki okulların durumları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz aylarda Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başlayan Turgut Özbek, öncelikli hedeflerini anlattı. Ülke gündemini meşgul eden 12 yıllık temel eğitim hakkında da bilgi veren Özbek, FATİH Projesi'nin de hükümetin yürüttüğü en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu belirtti.
Müdür Özbek, FATİH Projesi, öğrencileri teknolojiyle buluşturacak en kapsamlı proje. 3 yıl sürecek bir projeydi. 2012 yılında ortaöğretim, 2013'de ilköğretimin 2'nci kademesi, 2014'de de ilköğretimin 1'inci kademesi ve okul öncesi tamamıyla FATİH Projesi'yle buluşacak. Öğrencilerimizin tamamına bu süre içinde tablet bilgisayarlar verilecek. Her sınıfa akıllı tahtalar konulacak. Ve öğrenciler teknolojiyi doğrudan okulda görecekler dedi.
FATİH PROJESİ,  EN KAPSAMLI PROJE
FATİH Projesi'nin eğitimde yeni bir sayfa açacağına dikkat çeken Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, bu projeyle her öğrencinin kendine ait tablet bilgisayarı olacağını ve bilgiye ulaşma konusunda sıkıntı yaşamayacaklarını ifade etti. FATİH Projesi'yle birlikte ders kitaplarının kaldırılmayacağını da sözlerine ekleyen Özbek, öğrencilerin internet kafelere olan bağımlılığının önüne geçileceğini söyledi.
Özbek, şöyle konuştu;
Birçok kitap ve dersler tabletlerle işlenecek. Bu proje, hükümetin yürüttüğü en kapsamlı projelerden biri… Çocuklarımız bu teknolojiyle, çağın ilerisini görebilecek, çağın gerektirdiği şekilde yetişmiş olacaklar. Bu tablet bilgisayarlarla eğitim de yardımcı ders kitapları bir kenara itilmeyecek. Bu uygulama kitapları tamamen ortadan kaldırmayacak. Öğrenciler birçok ödevini internet ortamında sağlıyor. Bu uygulamada bir kolaylık sağlayacak. Çocuklar internet kafelere değil de, kendi elindeki bilgisayarlarla okuldaki internet ağına bağlanarak ödevlerini yapmış olacak. Bilgisayarlar yüklenici firma tarafından güncellenecek. Veriler güncelleşecek, sürekli destek sağlanacak. Sistemde bir sıkıntı yok. Zonguldak'ın yerleşim yerleri dağlık bölgelerde olduğu için okul yapmak için arsa bulmada sıkıntı var. Eğitim müfettişlerimiz tarafından alan taraması yapılacak. 'Hangi okullarda durum nedir?' diye durum tespiti yapılacak. Biz de ona göre strateji belirleyeceğiz. 'Öğrenciler daha iyi şartlarda nasıl okuyabilir, ikili öğretimden nasıl kurtulabilir?' konuları yapılan tespitler sonucu ortaya çıkacak.
EĞİTİM EKİP İŞİ, TEK
BAŞINA OLACAK BİR İŞ DEĞİL
Şu anda Zonguldak'taki okulların öğretmen sıkıntısı çekmediğini belirten Özbek, taşımalı sistemde de herhangi bir aksaklık yaşanmadığının altını çizdi. Eğitimin bir ekip işi olduğunu dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, hedeflerini 3 yıllık süreç şeklinde belirleyeceklerini kaydetti. Özbek, Okullarımızda kadrolu öğretmen sıkıntısı yok. Okullarda boş geçen ders yok. Şubat atamalarında öğretmenler Anadolu'ya ve İç Anadolu'ya kaydırıldığı için bu dönem bize öğretmen ataması yapılmadı. Ağustos ayında atanacak öğretmen sayısı fazla olacağı için ilimizde ihtiyaç duyulan öğretmenler gelecek. Taşımalı sistemde de herhangi bir aksaklık yok. 2012-2013 eğitim öğretim yılının planlaması yapılıyor, 'öğrenciler daha iyi nasıl taşınabilir?' diye. Taşınması gereken yerlerin yeniden planlanarak öğrencilerin tamamını bu imkandan faydalandırmak istiyoruz. Açıkta öğrenci kalsın istemiyoruz. Çünkü taşınan öğrencilere öğlen yemeği de verildiği için o kapsamda olmasını istiyoruz. Şu anda hedeflerimizin altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Alan taramasından sonra 3 yıllık hedef koyacağız. Bu 3 yıllık hedeflerimizde birer yıllık hedefler doğrultusunda her bir yıl 'ne yapacağız?' diye onu belirleyeceğiz. Hedeflerimizi rakamsal olarak ortaya koyacağız. Koyduğumuz hedefi ölçeceğiz, denetleyeceğiz.
Daha sonra bu hedefin neresinde olduğumuzun tespitini yapacağız. Hedeflerimiz için hep birlikte sinerji oluşturacağız. Bu eğitim ekip işi, tek başına olacak bir iş değil.
Zonguldak hak ettiği yere gelecek. Zorunlu temel eğitim 4+4+4 olarak 12 yıla çıkarılması ile ilgili kanun tasarısı şu anda alt komisyonlarda görüşülü-yor. Net bir bilgi yok. Net bir bilgi bize gelmediği için bu konuda yorum yapamıyorum şeklinde konuştu.