CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak'ın ekonomik ve siyasi durumunu değerlendirdi.

Erdemir'in özelleştirilme süreci tersaneler bölgesinde binlerce insanın işsiz kalması ile Ereğli ekonomisinin çöktüğünü söyleyen Köktürk, Ereğli verdiklerinin karşılığını ekonomik olarak alamamanın ciddi sıkıntısını yaşıyor. Son dönemlerde iş ve emek çevrelerinde intiharların artışları Ereğli'deki darboğazı çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor dedi.

ÖNERGEMİZ KABUL EDİLMEDİ: Ereğli'nin ekonomik ve sosyal yaşamında meydana gelen sorunların ve çözüm yollarının araştırılması için uzmanlarla takviye edilmiş bir komisyon kurulmasını istedik. Eğer böyle bir komisyon Tuzla'da olduğu gibi kurulup yaşama geçmiş olsaydı bence
Ereğli'nin durumunu çok daha nesnel olarak saptama ve çözüm önerileri geliştirme olanağımız olabilirdi. Ancak araştırma komisyonu bu önergemizi kabul etmedi.

BAŞKANA DESTEK: Ereğli'nin özel bir durum var. Bizim Ereğli'de CHP'li bir belediye başkanımız var. Belediye Başkanımız kendi tarzı ile Ereğli için mücadele vermeye devam ediyor. Biz tabi o mücadele sürecinde Başkanın yanında olacağız.

HASTANE 4 YILDIR BEKLİYOR: Zonguldak'ta devlet yatırımları açısından ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Son 5 yıla bakıldığında Zonguldak verdiğinin yarısını alamayan bir İl konumunu koruyor. Bölgemizin istihdam kapısı TTK neredeyse üretim yapamaz duruma gelmiş, diğer kamu yatırımları konusunda ise son derece beceriksiz bir durum ile karşı karşıyayız. Zonguldak'a yapılacak bir hastane konusunun yeri bile 4 yıldan beri kararlaştırılamıyor.

YOK SAYAN BİR ANLAYIŞ: Sadece iktidarın İl Başkanı ve yöneticiler üzerine kurulu diğer siyasi partileri dışlayan sivil toplum örgütlerini dışlayan devletin temel kurumlarını ve devlet yöneticilerinde bile karar sürecinde yok sayan bir anlayış ile Zonguldak'ın sağlıklı yönetilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kdz.Ereğli'nin tarihsel sürecine bakıldığında gelinen noktanın olumlu olmadığını söyledi. Kdz.Ereğli'nin cezalandırılmış bir pozisyonda bulunduğuna dikkati çeken Köktürk, aday adaylıklarından, Türkiye Taşkömürleri Kurumu'na işçi alımına kadar pek çok konuyu gazeteniz Önder'e değerlendirdi. Zonguldak'ın devlet yatırımları almada ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Köktürk yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

ZONGULDAK EKONOMİYE
OMUZ VERDİ

Ereğli'nin tarihsel sürecine baktığımızda bugün gelinen noktayı olumlu olarak değerlendirmek mümkün değil. Zonguldak, cumhuriyetin kurulmasından sonra daha da önem kazanmış. Yeni kurulan cumhuriyete demir çeliği taşkömürü ile büyük destekler sağlamış. Cumhuriyet ile birlikte serpilip büyümüş ve yeni kurulan cumhuriyete omuz vermiş. Dolayısıyla Türkiye'de çoğu İl belki rastlayacağımız ticari gelişmişlik düzeyine ulaşmış maalesef Ereğli verdiklerinin karşılığını ekonomik olarak alamamanın ciddi bir sıkıntısını yaşıyor.

TERSANELER İLE DAHA DA AĞIRLAŞTI

Erdemir'in özelleştirilmesinden sonra yaşanan süreç tersaneler bölgesinde yaşananlar ile daha da ağırlaşıyor. Birden bire tersaneler bölgesinde 10 bine yakın işçinin işsiz kalması sadece çalışan işçileri değil aynı zamanda kentin ekonomisi ve sosyal yaşamını da çok olumsuz bir şekilde etkiliyor. Zaten toplumdaki eğer sürecin değerlendirilmesine geçersek belli kriterler sürecin ağırlığını ortaya koyuyor bunların en başında da intiharlar geliyor. Son dönemlerde iş çevrelerinde emek çevrelerinde intiharların artışları Ereğli'deki darboğazı çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak bu çözümü için yaşama geçirilemediği gibi sağlıklı bir şekilde de değerlendirilemiyor.

KOMİSYON KURULMASINI İSTEDİK

Dünyadaki rekabetçi ülkeler kriz dönemlerinde buna yönelik tedbirlerini geliştirirken maalesef Kdz.Ereğli ağırlıklı sektörleri ile örtüşmeyen uygun düşmeyen bir teşvik sistemi ile daha da cezalandırılmış bir pozisyona giriliyor. Biz bu nedenle zaten araştırma önergemizi vermiştik araştırma önergemizde Ereğli'nin ekonomik ve sosyal yaşamında meydana gelen sorunların ve çözüm yollarının araştırılması için uzmanlarla takviye edilmiş bir komisyon kurulmasını istedik. Eğer böyle bir komisyon Tuzla'da olduğu gibi kurulup yaşama geçmiş olsaydı bence Ereğli'nin durumunu çok daha nesnel olarak saptama ve çözüm önerileri geliştirme olanağımız olabilirdi. Ancak araştırma komisyonu bu önergemizi kabul etmedi. Buna rağmen bu süreci gündemde tutmaya devam edeceğiz. Ereğli'de yaşanan sıkıntıya duyarsız kalmamız mümkün değildir. Ereğli böyle bir tabloyu hak etmemektedir. Önümüzdeki günlerde yeniden Ereğli'ye yönelik çalışmalarımız devam edecek.

ADAYLIK SÜRECİ

Genel Merkezimiz kapsamlı bir çalışma yapıyor adaylar ile ilgili olarak. Bu sadece yerel örgütlere sürdürülen çok objektif kriterlerle kamuoyu çalışmaları ile desteklenen ciddi bir aday saptama süreci yaşayacağız. Çünkü yerel seçimler önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde Türkiye için son derece önemli ancak bunu da söylemek gerekir

EREĞLİ'NİN DURUMU ÖZEL

Ereğli'nin özel bir durum var. Bizim Ereğli'de Cumhuriyet Halk Partisinden bir belediye başkanımız var. Belediye Başkanımız kendi tarzı ile Ereğli için mücadele vermeye devam ediyor. Biz tabi o mücadele sürecinde sayın Başkanın yanında olacağız. Aday saptama süreci gelmeden bizim net ve kesin ifadeler kullanmamız doğru olmaz. Belediye başkanımızın bulunduğu Ereğli'de tabi ki bizim belediye başkanı ile projeler oluşturup şekillendirmemiz gerekiyor. Onun oradaki konumu oradaki çalışmaları oradaki yönlendirici durumu bizim için çok önemli. Mevcut belediye başkanlarımızın bulunduğu yerlerde özellikle başarılı belediye başkanlarımızın bulunduğu yerlerde genel merkezimiz daha çok çalışmalara katkı sağlayan bir tarz olacaktır diye düşünüyorum.

BAŞKANI DESTEKLİYORUZ

Biz sayın Belediye Başkanımızı Ereğli için yaptığı çabaları destekliyoruz ve Ereğli'de başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini düşünüyoruz. Halkımızın da bu şekilde düşündüğüne inanıyorum.

BİR SÜRÜ İL
MÜDÜRLÜKLERİ KAPANDI

Zonguldak'ta devlet yatırımları açısından ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Son 5 yıla bakıldığında Zonguldak verdiğinin yarısını alamayan bir İl konumunu koruyor. Sadece 2011 yılına bakıldığında Zonguldak genel bütçeye verdiğinin yarısını alamamış bir sürü İl Müdürlük, Genel Müdürlük kapanmış, bölgemizin istihdam kapısı TTK neredeyse üretim yapamaz duruma gelmiş, diğer kamu yatırımları konusunda ise son derece beceriksiz bir durum ile karşı karşıyayız. Zonguldak'a yapılacak bir hastane konusunun yeri bile 4 yıldan beri kararlaştırılamıyor, ödeneği hazırlanmış, kararı alınmış bir hastanenin yer seçimini bile 4 yıldır bir türlü kararlaştırılamıyor.

ZONGULDAK İYİ YÖNETİLMİYOR

Böyle bir yönetim anlayışı Zonguldak'ı sıkıntıya sokuyor ve iyi yönetilmediğini gösteriyor. Dolayısıyla Zonguldak'ın büyük projeleri yaşama geçirmesinin yanında sağlıklı bir karar sürecinin de olgunlaştırması gerekiyor. Sadece iktidarın İl Başkanı ve yöneticiler üzerine kurulu diğer siyasi partileri dışlayan sivil toplum örgütlerini dışlayan devletin temel kurumlarını ve devlet yöneticilerinde bile karar sürecinde yok sayan bir anlayış ile Zonguldak'ın sağlıklı yönetilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.

KONUŞMAYI ARTIK BIRAKIN

Bir de şunu eklemek istiyorum sürekli olarak söylemlerle halkın nabzı tutuluyor. Her gün yeni açıklamalar ile Zonguldak'ı ve ilçelerini yatırım haberleri ile vatandaş psikolojik olarak belli bir noktaya taşınıyor. Ama maalesef bu söylemler yıllardır fiilen yaşama geçmiyor. Önemli olan yatırımların vaad boyutunda veya söylem boyutunda kalması değil fiilen yaşama geçirilmesi gerekiyor. Artık konuşmayı bırakıp iktidarın çalışması gerektiğini düşünüyoruz bizde olumlu atılacak her türlü adıma destek vermeye hazırız.

ZONGULDAKLILAR GECESİ

Zonguldak'ta gerçekten buradaki hemşerilerimiz ile çok güzel bir 3 gün geçirdik gecede gerek hemşerilerimiz gerekse Türkiye'den giden Zonguldaklılar kaynaşarak özlem giderdik. Karşılıklı olarak birbirimize moral verdik Buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bu tür gecelerin bölgenin birlik ve dayanışmasına katkı sağladığı inancındayım. Çünkü bu tür gecelerde ve siyasi veya felsefi ayrılıklar bir kenara bırakılarak sadece ve sadece Zonguldaklı olmanın hemşeri olmanın aynı topraklara özlem duymanın duygu yoğunluğu yaşanıyor bu da çok güzle bir şey. Ben bu nedenle geceyi düzenleyen dernek başkanımıza, yöneticilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra gecelerde birlikte olmayı diliyorum.