Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ZESOB-MEKSA) Eğitim Geliştirme ve Yatırım Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Soner Aksakal, KOSGEB’e kayıtlı KOBİ’lerden 10 sanayiciyle birlikte, Zonguldaklıların yoğun olarak yaşadığı Almanya’nın Essen kentine düzenledikleri geziyi değerlendirdi. Aksakal, amaçlarının maden makineleri üretimi yaparak Çin’e bağımlılık kurtulmak ve Zonguldak’ı yurt dışına açmak olduğunu vurguladı. İş-Kur ile birlikte bu yıl ikincisini düzenleyecekleri “Sualtı Kaynakçılık Kursu”na ilginin beklenen düzeyde olmadığını belirten Aksakal, şu bilgileri verdi:
“KOSGEB’e kayıtlı KOBİ’lerden 10 sanayici arkadaşlarımızla birlikte, Almanya’nın Essen şehrine sanayi gezisi yaptık. Zonguldaklıların çoğunlukta olduğu bölgede, Sanayi ve Ticaret Odası’nı ziyaret ettik. Ziyaretlerimizde, Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yokarıbaş ile Essen Yabancılar Sorumlusu Muhammet Balaban bizlere yardımcı oldu. Almanya’nın Essen şehrinin, Zonguldak gibi demir-çelik ve kömüre dayalı ekonomisi var. Değişik iş kollarındaki arkadaşlarımız; metal, otomotiv, madencilik, döküm konularıyla ilgili sorunlarını anlatarak işbirliği noktasında görüş alış-verişinde bulunuldu. Maden Müzesini de gezerek, hem Alman hem de Zonguldaklı işadamlarımızla görüştük. Zonguldak’ı yurt dışına açmak istiyoruz. ZESOB olarak amacımız, maden makineleri üretimini yapmak ve Çin’e bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yılların vermiş olduğu madencilik birikimini bir araya getirerek, Zonguldak’ı madencilik konusunda üs yapmak istiyoruz. Zonguldaklı firmalarımızın devlet desteklerinden haberdar olmaları için çalışmalar yapıyoruz. Proje konusunda yıllardır eğitim aldık artık bunları hayata geçirerek, küçük ve büyük ölçekli işletmelerimize yardımcı oluyoruz. Yeni kurulacak Hükümette, Bakan ve Bakan Yardımcılıkları konusunda yeni yapılanma var. Üretimle ilgili bakanlıklarda mutlaka Zonguldak’tan danışmanların olmasını istiyoruz. Bunun için ilimizdeki yöneticilerin ve sivil toplum örgütlerinin bu işlere el atmasını istiyoruz.”
ZESOB Eğitim, Geliştirme ve Yatırım Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Soner Aksakal, İş-Kur İl Müdürlüğü işbirliğiyle önümüzdeki hafta “Sualtı Kaynakçılık Kursu”nun ikincisine başlayacaklarını, ancak kursiyer bulmakta zorlandıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“ZESOB olarak kalifiye eleman yetiştirmek istiyoruz. Ancak işsiz olduklarını iddia eden gençler, mesleki kurslara ilgi göstermiyorlar. Bu yılki Sualtı Bakım Onarım ve Kaynak Kursumuz haftada 5 gün, 702 saat olacak ve 5,5 ay sürecek. Kursiyerlere bu süre içerisinde günlük 15 TL cep harçlığı verilecek. Kursumuza; Endüstri Meslek Lisesi Metal ve Sıhhi Tesisat Bölümü mezunu, 18-35 yaş arası, kaynakçı sertifikalı, bu işi yapmaya engel herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve yüzme bilen herkes İş-Kur İl Müdürlüğü ve ZESOB-MEKSA İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi’ne kayıt yaptıran herkes katılabilir.”