Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Mustafa Korkutan, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) geleceğiyle ilgili önemli bir kırılma noktasına gelindiğini yineledi. Korkutan, TTK'nın son günlerde gündeme gelen Bağlık-İnağzı sahasının ihalesinin yapıldığını ve sahanın alınma şartlarına bakıldığında Zonguldak'ın bir oyunla karşı karşıya bırakıldığını öne sürdü. Zonguldaklı firmalar dururken, dışarıdan birilerin burada kömür üretimi yapmalarının önü açılmaya çalışıldığını ifade eden Korkutan, şunları söyledi; Zonguldak'ın genel sorunu olarak ortaya çıkan ve uzun süredir de kamuoyu ile paylaşılmayan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun geleceği ile ilgili önemli bir kırılma noktasına gelindiğini ifade etmek istiyorum. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bugünkü işçi sayısı kurumdan almış olduğumuz bilgilere bakılacak olursa, 10 bin 300'lere düşmüş durumdadır. Bu kurumun geleceği ile ilgili önemli bir kırılma noktası ve rakam bize göre 10 bindir. Bize göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu bu yıl itibariyle işçi alınmaması halinde 10 bin rakamının altına düşmüş olacak ve bu kırılma noktası artık önüne geçilemez bir hızlanma sürecini başlatmış olacaktır. Kurum 10 bin işçinin altında düştüğü andan itibaren artık özelleştirme, kapanma gibi dedikoduların hızla ayyuka çıktığı, tartışmaların başladığı bir sürece girmiş olacak ve Zonguldak olarak bunun önünü almak çok zorlaşmış olacak. Bu sebeple kurum yetkililerine ve Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticileri bu konu ile ilgili olarak biran evvel görüş alışverişine girmeleri ve merkezi yönetim ile görüşerek AKP İl Başkanı, Milletvekilleri biran evvel bu konunun içime müdahale ederek kuruma işçi alınması noktasında gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yapılmasının önemli olacağını MHP olarak düşünüyoruz. Buna bağlı olarak Zonguldak'ta dönen bir takım oyunlar var. Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından bir saha ihalesi yapıldı. Alan firmanın bizim için bir önemi yok. Ancak alınma şartlarına baktığımızda, burada sanki bir oyun ile Zonguldak karşı karşıya bırakılıyor gibi hissediyoruz.

TTK'NIN DAHİ ÜRETEMEDİĞİ KÖMÜRÜ BU FİRMA ÜRETECEĞİNİ SÖYLEYEREK UÇUK BİR RAKAMLA İHALEYİ ALIYOR
Aynı sahayı daha evvel bugün Çatalağzı bölgesindeki termik santrali çalıştıran ve orada bir liman yapan firma almıştı. O firmada Zonguldak'a çok sayıda kömür üretimi yapacağını söyleyerek gelmişti ve bununla beraber propagandasını yapıp önce termik santral alanını, sonrada liman alanını alıp orada da liman inşaatına başladıktan sonra 'burada bu kömürü çıkartılabilecek durum yok' diyerek almış olduğu ihaleden vazgeçmişti. Şimdi başka bir firma aynı ihaleyi Zonguldak'ta bu kadar bu işi bilen ve bu işi yıllardan yapan firmalar varken onların verdiği rakamların çok çok üzerinde bir rakam ile ve yılda 3 milyon ton üreteceğini 30 yılda 92 milyon tonluk kömür üretimi gerçekleştireceğini söyleyerek aldı. Bu uçuk bir rakam. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun da dahi üretemediği bir rakamı bu firma bu üretimi yapacağını söyleyerek aldı. Biz MHP olarak dışarıdan bir firmanın gelmesine bir şeyler söyleyebiliriz. Burada bu kadar üretim yapan firma varken dışarıdan firma gelip burada böyle bir üretim yapacağını iddia ederek bu ihaleyi alıyor. Zonguldak'ı yer tahsisi yapılmak üzere başka tesislerin getirilmesinin önü açılmazken neden başka firmaların Zonguldak'ta kömür üretimi yapılması gayreti konusunda önü açılıyor. Filyos Vadi Projesi'nde firmalara yer açabilirsiniz, orada araba fabrikası yaptırabilirsiniz, silah fabrikası yaptırabilirsiniz. Zonguldak'a başka tesisleri getirtebilirsiniz. Ancak neden ısrarla Zonguldak'a dışarıdan birileri getirtilerek burada Zonguldaklı firmalar dururken dışarıdan birilerin burada kömür üretimi yapmalarının önü açılmaya çalışılıyor? Şimdi 3-4 bin kişinin burada çalışacağı söyleniyor. Peki, diğer firma gibi bu firmada incelemesini yaptıktan sonra 'burada bu üretim imkânı yok' derse bunun vebalinin altından kim kalkacak? Bu tür veballere girmek yerine Zonguldaklı firmaların burada kömür üretimi yapacakları bir şekil hazırlansa ve herkes bununla ilgili gerekli konsorsiyumlar kurulmak üzere bir sonuca ulaşılsa daha hoş daha iyi Zonguldak'a daha faydalı olmaz mı?

TTK' YA İŞÇİ ALINMASININ SAĞLANMASI VE KURUMUN GELECEĞİNİN KURTARILMASI İÇİN HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN
Kömür üretimi sahipleri ile görüşüyoruz, 'biz bunu bu şekilde üretemeyiz' diyorlar. Bu şekilde bir üretimi eğer bir firma yaparsa, burada iki soru akla geliyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yapamayacağı bir şeyi yaptırmaya çalışarak bu kurumu ileride özelleştirmek üzere diğer gelen firmayı da içine katarak acaba TTK'nın özelleştirilerek ona satın almak üzere bir hazırlık mı yaptığı kuruluyor? Yoksa Zonguldak'a artık burada bu kömür üretimini artık dışarıdan gelen şahıslarla yapacaksınız ve Zonguldak'ta artık buranın önü TTK'nın kapanması suretiyle açılacak şeklinde yönünde bir yöne mi Zonguldak sürükleniyor?
Yoksa bambaşka bir şekilde ÇATES'i alan firma aynı eski firma gibi elektrik üretimi yapmaya yönelik olarak bir hazırlık içerinde olduğuna göre ileriye yönelik olarak burada elektrik üretimi sağlanacak, hatta ÇATES'in özelleştirilmesi konusunda Eren Enerji ile birlikte bunlara bir rekabet ortamı sağlanmaya mı çalışılıyor? Bunların cevabını MHP olarak bekliyoruz