Almanya'da çoğunluğunu Zonguldaklı gurbetçilerin gittiği kafeteryanın işletmeciliğini yapan Zonguldak'lı Kerim Sarsık'a, 'gurbetçi gözüyle Zonguldak'ı nasıl buluyorsun?' sorusunu yönelttik.

11 Yıl Aachen'de maden ocağında çalışan, Almanya'da amatör ligde yeralan Fatihspor'un da Kulüp Başkanlığını 10 yıl sürdüren Sarsık müzik ile de iç içe. Avrupa'da ilk kez 19 Mayıs Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramını gurbetçilerin Türk Bayrağı, Atatürk posterleri ile gelerek kutladığı etkinliğin organizasyonuna imza atan Sarsık önemli mesajlar verdi.

"Biz burada çok şeylerden etkileniyoruz, Zonguldak'ta yaşayan bu kadar etkilenmez. Zonguldaklı kendi içerisinde takım küme düşmüş, takım kötü top oynuyor diye kimse kimseye sormuyor. Burada Sivas'lı, Kayseri'li, Bursa'lısı var, konuşurken siz hangi ligde oynuyorsunuz dediklerinde üzülüyoruz"

"Düsseldorf'da havaalanında artık Zonguldak yazıyor. Bu çok önemli bize bunun verdiği mutluluğu anlatamayız. Zonguldak'ta insanlar birbirini fazla sevmiyor kimse kimsenin iyi olmasını da istemiyor artık bunları bir kenara bırakıp Zonguldak için gelecek nesiller için bir şeyler yapılmalı"

"Polise burada halk hiçbir zaman el kaldıramaz, taş atamaz, laf söyleyemez. Maalesef bizde çoluk çocuk yaşlısı büyüğü taş atıyor hatta sopa atıyor. Gel Almanya'da yapsana bunu. Burada milletvekili hız yaptığı için ehliyetini aldılar. Bu kanun kimin için herkes için herkes kanun karşısında aynı seviyede."

Almanya'da Aachen bölgesinde yeralan Alsdorf'da kafeterya işletmeciliği yapan Zonguldaklı Kerim Sarsık, gurbetçi gözü ile Türkiye ve Zonguldak'ı gazeteniz Önder'in Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş'a değerlendirdi. Almanya'da amatör Fatihspor'un 10 yıllık kulüp başkanlığı görevini yapan aynı zamanda ses sanatçısı Sarsık, Avrupa'da ilk kez 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle futbol sahasında gurbetçilerin katılımı ile bayram kutlaması gerçekleştirdi. Almanya ile Türkiye arasında ekonomik, kültürel ve spor açısından değerlendirmelerde bulunan Sarsık, Zonguldak'lılara da, "Zonguldak'ın iyi noktalara gelebilmesi için birlik ve beraberlik şart" mesajını gönderdi. Sarsık ile yapılan röportaj şu şekilde.

KERİM SARSIK KİMDİR?

1965 Yılında Zonguldak'ta doğdum. Annem sağ babam rahmetli oldu. 1979 Yılında sağ sol olaylarından ötürü ailemin yanına Almanya'ya gittim. Babam Almanya'da madencilik sektöründe çalışıyordu. Baba mesleğine başladım ve 1982 yılından 1993 yılına kadar maden ocağında çalıştım. Eşimden ayrıldım ve geçtiğimiz günlerde kızımı evlendirdim. Alsdorf'da kafeterya işletiyorum.

 

 

MÜZİK PARÇAM

1981 Yılında Almanya'da bulunan Türk arkadaşlarımız ile orkestra kurduk. Ufak ufak nişan, düğün gibi eğlencelerde sahne almaya başladık. Grup Vatan Ekspres 22 yıldır devam ediyor, ben ayrıldım, 2003 yılında ses sanatçılığına döndüm. Müzik benim bir parçam.

FİYATLAR PAHALI

Ekonomik anlamda Almanya'nın da sıkıntısı var. Euro'dan sonra Almanya'da düşüş başladı. Eskiden çalıştırdığım kafelerde gece geç saatlere kadar müşteriler olurdu ama şimdi öyle değil. Her şey gittikçe daha kötüye gidiyor. Türkiye'ye bakıldığında ise fiyatlar oldukça pahalı. Ben alışverişimi Türkiye'den yapardım şimdi öyle değil. Almanya'da da aynı fiyat o yüzden alışverişimi artık Almanya'da yapıyorum. Turistlere karşı yapılanlar burada konuşuluyor. Fiyatlar gurbetçiler olsun turistler olsun daha fazla gösteriliyor bu da fırsatçılık olarak değerlendiriliyor. Almanya'da televizyonlar olsun gazeteler olsun bu tür haberleri veriyor bizde Türkler olarak üzülüyoruz.

AVRUPA'DA BİR İLK

Burada 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız için etkinlik düzenledik. Türkiye'deki gibi stadın ortasında açık havada yaptığımız bu kutlamaya vatandaşlarımız Atatürk resimleri, Türk bayrakları ile geldi ve renkli görüntüler oluşturdu. Avrupa'nın belki de hiçbir yerinde böyle bir etkinlik yapılmadı. İnşallah bu tür etkinliklerimizi devam ettirmek geleneklerimizi yaşatmak istiyoruz. Sosyal anlamda Türkiye ile Almanya arasında oldukça fark var. Bakın bir olay karşısında Türkiye'de insanlar hemen agresifleşebiliyor ama Almanya'da oturup konuşabiliyorsun. Bu çok önemli.

TÜRK TAKIMI OLMANIN
SIKINTISINI YAŞADIK

Türk gençlerinin yeraldığı Fatihspor'da 10 yıl kulüp başkanlığı görevini yaptım. Güzel işlere imza attık. Gençlerimiz daha sonra belirli noktalara geldikleri için yollarımız ayrıldı. Fatihspor ile televizyonlara çıktık, adımızı duyurduk, birlik ve beraberlik adına önemli adımlar attık. Türk takımı olduğumuz için Almanya'da hakemler tarafından sıkıntı yaşadık. Seviliyorduk destekleniyorduk ama Türk takımı olduğumuz için hakemler tarafından engelleniyorduk.

ZONGULDAKSPOR'UN DURUMU

Biz burada çok şeylerden etkileniyoruz, Zonguldak'ta yaşayan bu kadar etkilenmez. Zonguldaklı kendi içerisinde takım küme düşmüş, takım kötü top oynuyor diye kimse kimseye sormuyor. Burada Sivas'lı, Kayseri'li, Bursa'lısı var, konuşurken siz hangi ligde oynuyorsunuz dediklerinde üzülüyoruz. Türk Milli takımımız şampiyonaya gidemedi Alman olsun İspanya'lı olsun bizimle dalga geçenler bile oldu. Zonguldakspor eskiden 1. ligdeydi ne Beşiktaş, Galatasaray, Fener'lileri yenip gönderirdik.

ARA Kİ BULASIN!..

Gazetelerde puan durumlarına ve fikstürlere bakıyoruz ara ki Zonguldakspor'u bulasın. Bu liglerde ne takımlar var ama Zonguldakspor yok. Almanya'da çok Zonguldaklı var. Alman arkadaşlarımız Türkiye mi büyük Zonguldak mı büyük diye soruyorlar. Zonguldakspor çabuk ayağa kalkar. O kadar esnaf var firma var. Akıllı bir adam lazım. Yiyen adamlar lazım değil. Her dalda yiyip giden adamlar olursa takım hiçbir yere gitmez. Yöneticisinden işadamına, esnafına herkes birlik içerisinde olacak iyi bir yönetim oluşturacaklar inanıyorum ki kısa sürede Zonguldakspor çok farklı noktalara gelecektir.

HAVAALANLARINDA
ZONGULDAK YAZIYOR

Zonguldak'a turist çekmeyi başaracaksın. Bir şeyler yapacaksın bu yaptıklarının tanıtımını iyi yapıp gerek Türkiye'den gerekse yurt dışından insanları Zonguldak'a davet ederek gerek tarihi gerek kültürel değerlerini tanıtacaksın. Hem Zonguldak'a ekonomik girdisi olur hem de Zonguldak'ın tanıtımı olur. Yerel yöneticiler daha aktif olmalı. Bir havaalanı açıldı Zonguldak'ın adı var. Düsseldorf'da havaalanında Zonguldak yazıyor artık. Bu çok önemli bize bunun verdiği mutluluğu anlatamayız. Zonguldak'ta insanlar birbirini fazla sevmiyor kimse kimsenin iyi olmasını da istemiyor artık bunları bir kenara bırakıp Zonguldak için gelecek nesiller için bir şeyler yapılmalı. Zonguldak'tan bir film artisti olsun, bilim adamı olsun, ses sanatçısı olsun artık yetiştirilmeli.

ALT YAPI YOK

Zonguldak il genelinde yollar ile ilgili çalışmalar yapılıyor bu güzel ama Zonguldak'ta bir alt yapı yok. Çarpık kentleşmenin verdiği zararlar var. Yayalar bile trafik kurallarına riayet etmiyor. Almanya'da trafik anlamında ciddi kurallar var. Gerek radarlar gerekse yapılan uygulamalar sonuçta insan hayatı için. Türkiye'de alkol alan da direksiyona çıkıyor hap için de direksiyona çıkıyor, sonra çok üzücü kazalar oluyor çok ocaklar sönüyor.

AİLELER ÖĞRETMELİ

Çocuğunu okuldan almış bir kadın yolun karşısına geçecek, bende kırmızı ışıkta bekliyorum. Çocuğuna öğreteceksin göstereceksin karşıdan karşıya nasıl geçildiğini, bir baktım ki tutmuş çocuğu koşturarak yolun karşısına onlara yeşil yanmadığı halde geçirmeye çalışıyor.
Araçtan inerek bayanın yanına yanaştım ve neden böyle yaptığını sordum. 'Yarın sen yokken aynı şekilde geçerse ve bir araç çarparsa ne olacak?' dediğimde bir şey diyemedi. Almanya'da bakın ilkokula başlayan çocuğa trafiği öğretiyorlar. Aileler ilkokula başlayan çocuklarına bisiklet alıyor. Görevlendirilen polisler o gün çocuklara trafik ile ilgili kuralları gösteriyor, öğretiyor.

MUCİZELER OLUYOR

İnanın bazen Türkiye'de yaşamak mucize. Hiç ummadığın yerde araba çarpıyor, tren çıkıyor. Olmayacak olaylar kanalını izleyeceğine Türk kanallarını izleyeceksin. Almanya'da televizyonlar gazetelerde yok köprüye çıkmış, yok o kavga yok bu kavga, türünden haberler gösterilmez çünkü bu olaylar kimsenin umurunda olmaz. Almanya'da televizyonlar 15 dakika dünyanın haberlerini, onun haricinde de öğretici programlara yer verilir.

GEL ALMANYA'DA YAP

Emniyet kemeri uygulamasında sürekli denetim yaptılar. Takmayana anında cezaları kestiler. Şimdi aracına oturan emniyet kemerini takıyor. Yasa kanun çıktığı zaman devlet bu kararı uygulattırıyor halk bunu benimsiyor, benimsetiliyor. Polise halk hiçbir zaman el kaldıramaz, taş atamaz. Maalesef bizde çoluk çocuk yaşlısı büyüğü taş atıyor, sopa atıyor. Gel Almanya'da yapsana bunu. Burada milletvekili hız yaptığı için ehliyetini aldılar. Bu kanun kimin için herkes için herkes kanun karşısında aynı seviyede. Kapının önüne sandalye koy hemen geliniyor soruluyor.

DİNİMİZDE TEMİZLİK VAR

Ereğli güzel bir memleket, Zonguldak'ı geçiyor. Ereğli sahilinde gezdim, balıkçı restoranlarına gittim, temiz, modern bir şehre doğru hızlı bir gidiş var. Sahil güzergahında o çekirdeği yedirmesinler, sigara izmaritlerini attırmasınlar hiç iyi gözükmüyor. Dinimizde temizlik vardır, yiyip içip atılmamalı.

TÜRKİYE CENNET

Türkiye cennet ama Türkiye'nin kıymetini bilen yok. Herkes oturduğu kalktığı yerin kıymetini bilsin. Zonguldak'ta hiç kimse ayrım yapmasın. İnsanlarımız araştırsın, internete girip abuk sabuk kanallarla vakit geçirmekten ziyade diğer bölgelerdeki yaşamları araştırsınlar, kendileri ile kıyaslasınlar. Almanya'yı incelesinler, Türkler nasıl yaşar neler yaparlar.