Uysal: "Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde, hiç kaybetmeden ortaya koyan Kdz Ereğli halkı, 98 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman, her koşulda bu birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır"

  

Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yaptığı konuşmada, Ereğli halkının milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde bile hiç kaybetmediğini belirtti. Uysal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 


4 BİN 500 YILLIK ŞANLI TARİH

"11 Ayın sultanı Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramını hep birlikte kutladık. Bugün bir bayram daha yaşıyoruz. Kdz.Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutluyoruz. 4 bin 500 yıllık şanlı bir tarihe sahip bu şehir, bir Ramazan ayında Fransızların işgaline uğradı.

 

"UNUTTUKLARI ŞEY"

8 Mart 1919’da Zonguldak’ı işgal eden Fransızlar, bir yıl sonra 18 Haziran 1920 tarihinde Kdz.Ereğli topraklarını işgal etmek istemiş, denizden savaş gemileriyle top atışına tutarak topraklarımıza düşman askeri çıkartmışlardır. Ancak, unuttukları şey, Kdz.Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliğidir.

 


MUSTAFA KEMAL'DEN DESTEK KUVVETLERİ

Belediye başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca önderliğinde işgale karşı hızla müdafaa-ı hukuk cemiyeti kurulmuş, o yıllarda milli mücadele çalışmalarını yürüten, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal’e durum bildirilmiştir. Kdz.Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden itibaren her safhadan haberi bulunan, verdiği direktiflerle savaşa yön veren ve yardım sağlayan Mustafa Kemal, Karadeniz Ereğli’ye bir taraftan destek kuvveti gönderirken, egemenliğine ve bağımsızlığına düşkün Kdz.Ereğli halkı da boş durmamış, Müdafaa-ı Hukuk cemiyeti adı altında toplanarak, Fransızlara ilk kurşunu sıkıp topraklarımızda direnişe başlamıştır. Ramazan ayının son on gününde, bölgemizin tüm yerleşim noktalarından, Alaplı’nın köyleri, Gülüç ve Kaptaş’tan, Cuma ve Yalı boyundan gelerek, Emekli Yüzbaşı, Kuvayi Milliye Komutanı İzzet Dura komutasında direnişe geçen vatanseverlerimiz, 10 gün süren milli mücadele sonunda Ramazan bayramı sabahı Kdz.Ereğli’yi düşman işgalinden kurtarmıştır.

 


GAZİ EREĞLİ İSMİ

Yüzbaşı Cevat Bey, Devrekli Muharrem, İpsiz Recep de şanlı direnişe destek olmuş ve Kdz.Ereğli  “Gazi Ereğli” ismiyle şanlı tarihimizde yerini almıştır.  Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde, hiç kaybetmeden ortaya koyan Kdz Ereğli halkı, 98 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman, her koşulda bu birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır.

 

"UNUTTURMAYACAĞIZ"

Tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyan bizler, Nimet Hocaları, Recep Kâhyaları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Gelecek nesillerimiz, böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak, bu şanlı tarihe ve Kdz.Ereğli’mize sahip çıkacaklardır. İlçenin Belediye Başkanı olarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güvenim tamdır"

 


FOLKLÖR EKİBİNDEN ZONGULDAK YÖRESİ OYUNLARI

Ereğli Belediyesi Folklor ekiplerinin yöresel gösterisinin ardından Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti mensupları anıtına karanfil bırakıldı, dua edildi.

 

TÖRENLERE İLGİ YOK

Törene Ereğli Kaymakam Vekili Saim Eskioğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, siyasiler, kurum amirleri, gaziler, şehit yakınları, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)