Zonguldak'ta, 234 kişilik salonda gerçekleştirilen KOAH konusundaki eğitim seminerine dört kişi katıldı. Prof. Dr. Meltem Tor, dört kişiye rağmen semineri tamamladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Meltem Tor, 14 Kasım Dünya Koah Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Aile Sağlık Merkezleri'nde görevli 1. ve 2. basamak hekimlerine yönelik eğitim semineri verdi. 234 kişi kapasitesi bulunan Şebnem Hanioğlu Kargı Toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime 4 doktor katıldı. Yaklaşık 20 dakika, katılımın artmasını bekleyen Prof. Dr. Meltem Tor, katılımın olmamasına rağmen semineri iptal etmedi. Tor, katılan 4 doktora KOAH Hastalığı, belirtileri, hastalık süreci, benzer hastalıklar, aralarındaki farklar gibi konularda hekimlere detaylı bilgi verdi. Tor, basına yaptığı açıklamada eğitim seminerinin duyurusunun ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti. 14 Kasım Dünya KOAH Günü'nün ise hastalıkla ilgili bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirten Tor,  Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl 3 milyondan fazla kişinin KOAH hastalığından öldüğünü ifade etti. Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10 oranından fazlasında bu hastalığın görüldüğünü kaydeden Tor, tüm dünyada KOAH ve HIV/AIDS önde gelen 4. ölüm nedeni olduğunu kaydetti.
Tor, KOAH'ın yıkıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek şunları söyledi: "bu hastalık kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir.  Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada hem KOAH hem de HIV/AIDS önde gelen 4. ölüm nedenidir. 2003 yılında yapılan Ulusal Hastalık Yükü Çalışması ve BOLD-Türkiye çalışması KOAH'ın ülkemizdeki durumu konusunda kapsamlı bilgi sağlamıştır. Buna göre, KOAH Türkiye'de kardiyovaskuler hastalıklar ve serebrovaskuler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir ve her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalık 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 20'sinde bulunmaktadır.
KOAH hastalığının önlenmesi ve binlerce kişinin önüne geçilebilmesi için sigara yasağının güçlendirilmesi gerektiğini savunan Tor, sözlerini şöyle sürdürdü: Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği dahil birçok uzmanlık derneğinin ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hazırladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın bir an önce hayata geçirilmesi, TBMM'de görüşülmekte olan Açık ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi yasasının daha da güçlendirilerek bir ön önce çıkarılması ve Sağlık Bakanlığı ile Türk Toraks Derneğinin birlikte hazırladığı Kronik Hava Yolu Hastalıkları Kontrol Programı'nın bir önce uygulamaya geçirilmesi milyonlarca insanımızın gereksiz yere acı çekmesine ve binlerce vatandaşımızın erken ölümünü önleyecektir.