Çaycuma Aşağı İhsaniye köyünde bir köpek, başka köpeklerle bir ineğe saldırmasının ardından köylüler tarafından öldürüldü. Köylülerin durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne haber vermesinin ardından yetkililerin aldıkları numuneler Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Enstitü'de yapılan tahlillerde, köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine köy karantinaya alındı. Kuduz köpeğin kendi köpeğini de ısırdığını söyleyen Beyhan Hazoğlu adlı vatandaş, şöyle konuştu: Bu köpek komşumun köpeğiydi. Kuduz olduğunu biz anlayamadık. Gece saat sekiz buçuk dokuz arası benim köpeğe saldırdı. Ondan sonra diğer hayvanlara saldırdı. Biz gece sesi duyduk ama ne olduğunu anlayamadık. Sabah kalktığımızda bu köpek gece saz köyüne geçmiş. Orada da köpekleri ısırmış. Sabah anladık köpeğin kuduz olduğunu, hemen muhtara bildirdik. Muhtar yetkililere bildirdi. Buraya sağlık ekipleri ile veteriner geldi. Köpeğin ısırdığı hayvanı kontrol ettiler. Hayvanın arkasında diş yarası vardı. Hayvanı ve köpekleri imha ettiler.
İsmail Yılmaz adlı vatandaş ise kendi köpeklerinin kuduz köpek tarafından ısırıldığını belirterek şunları söyledi: Bizim mahallede çıkan kuduzdan dolayı, kuduz köpek bizim köpeğimizi de ısırmış, daha sonra biz kendimiz yardımcı olduk. Babam İlçe Tarım Müdürlüğüne haber verdi. Benim babam aynı zamanda Saz köyü muhtarıdır. Biz hemen ısırılan köpekleri topladık. Herhangi bir durum olmasın diye hepsini bir yere bağladık. Daha sonra yetkililer geldi. Bizim kendi köpeğimizi itlaf ettiler. Diğer ısırılan köpekleri de itlaf ettiler. Böylece önlem alınmış oldu.
Aşağı İhsaniye Köyü Muhtarı Yılmaz Bakar, İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen yetkililerin gereken müdahaleyi yaptıklarını ifade ederek "Aşağı İhsaniye ve Saz köyü 6 ay karantina altına alındı. Tabelaları diktiler. Buraya hayvan giriş çıkışları yasaklandı dedi.
Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Aşağı İhsaniye ve Saz köyünde kısmi olarak karantina uygulandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerince, köylülerden gelen müracaat üzerine kuduz tespiti bu bölgede yapıldığı için, bazı evcil hayvanların itlafı yoluna gidildi. Biz Saltukova belediyesi olarak, iş makinesi araç gereç yönünden ve bu hayvanların itlafı ile ilgili olarak, uyuşturucu tabancası ve diğer malzemeler yönünden ilgili birimlere, muhtarlarımıza ve ilçe tarım yetkililerine yardımcı olmaya çalıştık. 6 ay süreyle bu köyler için kısmi karantina uygulamasına geçildi dileğimiz bu tip kuduz hastalığının başka örnekler vermemesidir. Eğer tekrar bu tip örnekler ortaya çıkarsa karantinanın daha geniş bölgelere alınmasından çekincemiz vardır. Ama bu yönde bir ilerleme ve böyle bir bulguya rastlanmadı. Bundan dolayı sevinçliyiz.