CHP'nin 6 milletvekilinden oluşan muhalefet şerhi hakkında açıklama yapan Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Milletvekillerinin Tutukluluk Sorununu Dahi Çözemeyen-Çözmeyen AK Parti'nin İnsan Hakları Ve İfade Özgürlüğünden Kaynaklanan Sorunları Çözme İddiası İnandırıcı Değildir.
TMK, terörle ve teröristle mücadele kanunu olmaktan çıkmış, halkla mücadele, siyasi iktidarın muhalifleriyle mücadele kanunu haline dönüşmüştür. Tasarının amacının, ifade özgürlüğünü sağlamak olmadığı, terör örgütünü meşrulaştırmayı hedeflediği, kaderinin PKK terör örgütü ile yapılan görüşmelerin seyrine göre belirleneceğini görülmektedir dedi.
İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin Adalet Komisyonu raporuna karşı muhalefet şerhinde şöyle denildi:
Öncelikle genel olarak Tutuklu müessesinden kaynaklanan sorunlar, özel olarak milletvekillerinin tutukluluk sorunu çözülmeden, Adil yargılanma hakkı sağlanmadan, Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan hakların, özgürce kullanılması sağlanmadan, Düşünce suçu yaratmaya açık düzenlemeler, mevzuatımızdan çıkarılmadan, Toplantı ve Gösteri yürüyüşleri yasasındaki, CMK'daki, TCK'daki ve TMK'daki düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan antidemokratik hükümler kaldırılmadan, İnsan Haklarının ihlalinin önlenmesi ve ifade özgürlüğünde sağlanması yönünden genel bir iyileştirme getirmeyen kanun tasarısı ile güdülen asıl amacın, insan hakları ihlallerini önlemek, ifade özgürlüğünü sağlamak olmadığını, varılmak istenen amacın, terör örgütünü meşrulaştırmak olduğunu, tasarının kaderini PKK terör örgütü ile yapılan görüşmelerin seyrine göre belirleneceğini, bu anlamda tasarının TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında İktidar partisince verilecek önergelerle son halini alacağını düşünmekteyiz. Öte yandan TCK 215. Maddede yapılan değişiklikle suç ve suçluyu övme suçuna  kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde sözleri eklenmiş ve bu durumda siyasallaşmış yargıya son derece geniş bir hareket alanı sağlanmıştır.
Yani bu durumda Ergenekon davasında yargılanan ve sonuçta cezalandırılması sözkonusu olabilen milletvekilimiz Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ya da ilker Başbuğ ile ilgili övücü söz söylemek kişilerin cezalandırılmasına yol açabilecektir.
Tasarının 17.maddesinde CMK'na geçici bir madde eklenerek CMK 311/2. Maddesindeki ayrık hüküm kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay için uygulanmayacaktır.
Bu süreçte AİHM Bakanlar Komitesi önünde bekleyen hangi dosyaların yargılamanın iadesi hakkından yararlanacağı müphem olduğundan ve öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceğinden bu maddedeki değişiklik de yerinde değildir. Sunulan nedenlerle; kanun tasarısına ve Komisyon raporuna muhalifiz. Ali Rıza Öztürk, Bülent Tezcan, Ali İhsan Köktürk, Turgut Dibek, Ömer Süha Aldan, Dilek Akagün Yılmaz.