Madenci güvercin!..

Kdz.Ereğli'de yaklaşık 1 ay önce işçileri taşıyan asansörle maden ocağına giren güvercin, madenciler tarafından yakalanarak özgürlüğüne kavuşturuldu.

Yaklaşık 1 ay önce Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde işçi ve yük taşımacılığında kullanılan asansörün üzerine konan güvercin, madencilerle yerin 400 metre altına indi. Asansörün durmasıyla ocak içinde uçmaya başlayan güvercin, gözden kayboldu. Maden ocağında 1 ay boyunca yakalanamayan güvercin için madenciler, çeşitli yerlere sürekli su ve ekmek kırıntıları bıraktı. Önceki gün vardiya bitiminde ocaktan çıkarken gördükleri güvercini karanlıkta gözüne tuttukları ışıkla hareketsiz hale getiren 12 yıllık madenci Satılmış Turhan ve arkadaşları, güvercini yakalamayı başardı. Madenciler tarafından yer üstüne çıkarılarak salıverilen güvercinin, böylece yerin 400 metre altındaki esareti son bulmuş oldu. Madenci Turhan, yaptığı açıklamada ilk defa madende bir güvercin gördüğünü, ancak bir aydır yakalamayı başaramadıklarını söyledi.

Her vardiyada işçilerin güvercinin ölmemesi için ocağa su ve ekmek bıraktığını anlatan Turhan, şunları kaydetti: Güvercin aydınlatmanın olduğu galerilerde duruyor, ancak yakalamak istediğimizde kaçıyordu. İş çıkışında gördüğüm güvercinin gözlerine ışık tuttuk. Ocakta yaşamaktan bitkin haldeki hayvanı yakaladık. Asansörle yer üstüne çıkararak güvercini özgürlüğüne kavuşturduğumuz için sevinçliyiz.