Eğitim Sen, son ayların en önemli konusu olan ve eğitimde birçok köklü değişikliği beraberinde getiren 4+4+4′ün iptali için dava açtı. Diğer taraftan il içi yer değiştirme kılavuzunda öğretmenleri mağdur edecek birçok nokta bulunduğunu belirten Eğitim Sen söz konusu kılavuzu yargıya taşıdı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinden yapılan açıklamada Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından, 4+4+4 eğitim düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay’a başvurulduğu belirtildi.  Oldukça geniş hazırlanan ve üniversitelerinin eğitim fakültelerinin görüşlerinin de yer aldığı dava dilekçesinde 4+4+4‘e dair birçok konuda iptal istemi bulunmakta. Dava dilekçesinde dikkati çeken bazı satır başları şu şekilde; “66 ayını tamamlayan yani beş buçuk yaşındaki tüm çocukların zorunlu olarak ilkokul 1. sınıfa kayıt edilecek olması… (okulöncesi eğitimin zorunlu eğitim dışına çıkarılması, zihinsel ve fiziksel yeterliğin bulunmaması). 60-66 ay arasındaki çocukların velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokullara devamlarının sağlanacak olması…(gelişimin yeterliğinin somut ölçümü, çağ nüfusundaki bazı çocukların okula gidip bazısının gitmemesiyle anayasa’daki Genel eşitlik ilkesinin iptali). Okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise anasınıflarında eğitim almaları sağlanacaktır… (bütün bilimsel verilerin bu çağ nüfusunun okul öncesi eğitim alması gerektiği yönünde olması). İmam hatip ortaokullarının bağımsız ortaokullar olarak kurulmasına öncelik verilecek… (ihtiyaç olan eğitim kurumlarına değil, imam hatip ortaokullarının kurulmasına öncelik verilecek olması). Bilimsel veriler ışığında 9 yaşındaki bir çocuğun mesleki seçim yapabilecek durumda olamayacağı, bu çocukların iradeleri dışında imam ve hatip olmaya yönlendirilmesi. İkili eğitim yapılmasının önünün açılması… (ders ve giriş-çıkış saatlerinin olumsuzluğu, sabah 8. sınıf öğrencisinin kullandığı sıra vb. eşyanın öğleden sonra 1. sınıf öğrencisi tarafından kullanılacak olması)
Diğer taraftan Eğitim Sen tarafından il içi yer değiştirme kılavuzuna da dava açıldı.  Kılavuzda öğretmenleri mağdur edecek birçok nokta bulunduğunu belirten Eğitim Sen kılavuzu yargıya taşıdı. Başlıca 6 konuda acilen yürütmenin durdurulmasının daha sonra kılavuzun iptalinin talep edildiği dava dilekçesinde mağduriyet yarattığı iddia edilen maddeler açıklanmakta.
Eğitim Sen’in itiraz ettiği noktalar:  İl içi isteğe bağlı yer değiştirmesi yapılan öğretmenlerin iller arasında yer değiştirme başvurusunda bulunmaması. 3 (üç) yıllık sürenin hesabında 15 Eylül’ün esas alınması. 4. maddedeki, KPSS sonucuna göre atanan öğretmenlerin önemli bir bölümünün yer değiştirme isteğinde bulunamayacak olması. İl içi yer değiştirme ile görev yeri değiştirilen öğretmenlerin özür durumundan tekrar yer değiştirme isteğinde bulunamaması. Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ndeki 25 tercih hakkının 5′e indirilmiş olması.
Yönetmeliğe göre sıraların haziran ve ağustosta iki kez işletilmesi ve sıraların ağustos ayı sonunda iptal edilmesi gerekmesine rağmen sıraların bir kez ve 01-02 Ağustos 2012 tarihinde işletilmesi.