HEMA Kandilli Kömür İşletmesinde 16 kişinin iş akitlerinin feshedildiği gerekçesiyle eylem yapan madencilerin çalıştığı özel kömür işletmesi, 489 kişiyi işten çıkarma kararı aldı

 

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Demirsu: Firma kararından vazgeçmezse işten çıkarmalar 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek.

 

Kandilli beldesinde 16 kişinin iş akitlerinin feshedilmesi üzerine iki gün eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan madencilerin çalıştığı özel kömür işletmesi, 489 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

 

İŞSİZ KALACAĞI ÖĞRENİLDİ

Bir hafta önce arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki göstererek ilçeden 50 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıkları Zonguldak'ta 2 gün oturma eylemi yapan madencilerin, "torba kanun"un getirdiği yüklerle ilgili düzenleme yapılmaması ve ilgili şirketin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile yaşadığı problemlerin çözülmemesi durumunda işsiz kalacağı öğrenildi.

 

TORBA KANUN GEREKÇE

İlgili kanun gereği toplu işten çıkartmaları bir ay öncesinden Çalışma ve İş Kurumuna bildirme zorunluluğu olmasından dolayı Kandilli'deki özel işletmenin yetkilileri, 686 personelden 489'unun işten çıkartılacağı yönünde müdürlüğe bilgi verdi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, yaptığı açıklamada söz konusu işten çıkarma kararına başvurunun 19 Eylül'de kendilerine ulaştığını, gerekçe olarak da "torba kanun"un sunulduğunu söyledi.

 

“22 KASIM TARİHİNE KADAR”

Şirketin, 686 personelden 197'sini maden ocaklarının güvenlik ve bakımı için çalıştırmaya devam edeceğini anlatan Demirsu, "Geri kalanının toplu olarak işten çıkartılacağı belirtildi. Firma kararında vazgeçmezse işten çıkarmalar 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek" dedi.

 

KARAR ALINDI

Şirkette örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası'nın genel başkanı Eyüp Alabaş da kömür işletmesinin hazırlık çalışmaları için süre verilmemesi gibi nedenlerle TTK ile arasında başlayan uyuşmazlığın çözülemediğini, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle artan maliyetler eklenince işten çıkarmaya yönelik kararın alındığını kaydetti.

 

GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

Yasa gereği toplu işten çıkarmalarda 1 ay önce ilgili müdürlüğe ve örgütlü olunan sendikaya haber verilmesi gerektiğine işaret eden Alabaş, "Tebliği aldıktan sonra işçilerimizi bilgilendirdik. Şirket yaşadığı problem çözülmediği takdirde 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde söz konusu personelin iş akitleri feshedecek. Yaşanan sorunların çözüleceğini ve işten çıkartmaların yaşanmayacağını umuyoruz. Girişimlerimiz de sürüyor" diye konuştu. 

 

GMİS ARMUTÇUK ŞUBE BAŞKANI MUTLU’NUN AÇIKLAMASI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu,  yaptığı açıklamada, Hattat Holding Yönetim Kurulu’nun son çıkan torba yasadaki 2 asgari ücret tutarındaki maaş tutarı, çalışma saatinin 6 saate indirilmesi, senelik izinlerin 4 gün uzatılmasından kaynaklanan mali külfetlerin yanı sıra Türkiye Taşkömürleri Kurumu arasında yaşanan uyuşmazlığın giderilememesini gerekçe göstererek 489 maden işçisini işten çıkartacağına dönük sendikaya ve İş Kur Müdürlüğüne yazı ile bildirimde bulunduğunu söyledi.

 

1 EKİM BEKLENİYOR

Kendilerine gerekli yazının ulaştığını belirten Mutlu şunları söyledi: “İşveren 22 Ekim-22 Kasım tarihleri arasında 489 işçinin işten akitlerinin feshedileceğini yazı ile bildirdi. Süreci Genel Merkezimiz de yakından takip ediyor. 1 Ekim tarihinde çıkması beklenen torba yasada özel teşebbüslerin sorunlarına cevap verecek çözümlerin üretilmesi ile birlikte, bölgemizi huzursuz eden bu gelişmelerin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılmasını umut ediyoruz.

 

“İNŞALLAH OLUMSUZLUK OLMAZ”

İnşallah olumsuz gelişmeler olmaz, gelişmeler olumsuz olursa da işçimizin hak ve menfaatlerini koruyup kollamak için elimizden gelen ne var ise bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yapmaktan çekinmeyeceğiz. Yapmış olduğumuz Zonguldak yürüyüşü ile tüm Türkiye’ye işçilerimizin gerekli mesajı verdiğini düşünüyoruz”

 

(Haber: AA/Mustafa Kemal Bektaş)