Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 madencinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin de yaralandığı grizu faciasına ilişkin davada yargılanan 28 sanıktan 23'ü beraat ederken aralarında 3 TTK yöneticisinin de bulunduğu 5 sanık, 5 ile 10 yıl arasında hapisle cezalandırıldı.

 

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bazı tutuksuz yargılanan sanıklar ile mağdur ailelerinin yanı sıra avukatları da katıldı.

 

“BÜYÜK KAZALAR GÜNDEMDE”

Mağdurların avukatlık görevini üstlenen ve pek çok iş davasının kilit isimlerinden biri olan avukat Ünal Demirtaş da 17 Mayıs tarihinde meydana gelen ve 30 madencinin yaşamını yitirdiği kazanın üzerinden 4,5 yıl gibi uzun bir süre geçtiğini hatırlatarak, “Bu sürede çok kez bilirkişi raporu alındı. Ülkemizde iş kazaları kanayan yara haline geldi. Son dönemde yaşanan büyük kazalar gündemdedir. Sistem hatası olduğunu düşünüyorum. Sanıkların tutuklanmalarını talep ediyoruz. Daha önce tutuklamalar olsaydı, caydırıcılık sağlayacaktı ve bu kazalar olmayacaktı. Netice itibarıyla sayın heyet kararını verdi.

 

“GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

Vermiş olduğu kararlar müvekkillerimin de ifade ettiği gibi yeterli bulunmadı. Üst sınırdan ceza verilmesini talep etmiştik. Özellikle bilinçli taksirden cezalandırılmalarını talep etmiştik. Maalesef sayın heyet, bizim görüşümüzden farklı görüşle kararını tesis etmiş oldu. Temyiz hakkını kullanacağız. Yargıtay’a gittiğinde dosyanın gelişimini hep beraber göreceğiz. Oradan da netice alınamazsa Anayasa Mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar davayı götürmeyi düşünüyor müvekkillerim. Biz de müvekkillerimin talebi üzerine gereğini yapacağız”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)