Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alemdar Destanı’nın 99 yıl törenlerinde yaptığı konuşmada, kendisinden önce konuşan Durmaz Demiroğlu ve Can Canver’in ardından aynı konuda konuşmanın anlamı olmadığına vurgu yaptı.

DURMAZ DEMİROĞLU'NUN KONUŞMASI

Bugün kahraman Alemdar Gemisi ile kahraman Alemdar Mürettebatının İstiklal Savaşımızın tek deniz zaferine imza atışlarının 99. Yılı. Bu zaferin kutlama programı için Alemdar Gemisine hoş geldiniz.

Çok önemli askeri, siyasi ve psikolojik sonuçları olan bu zafer kazanılırken gemimizde şehit düşen Serdümen Rizeli Recep Kahya İstiklal Savaşımızın ilk ve tek deniz şehidi olarak tarihe geçmiştir. Gemi mürettebatını ve deniz şehidimiz Recep Kahya ile gemiye Ereğli’den katılan 12 kahraman denizcimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Bu yıl 18 Haziranda Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını kutlayacağız, önümüzdeki yıl da Alemdar Deniz Zaferinin 100. Yılı kutlamaları yapılacaktır.

Ereğli’mizin T.C. Genel Kurmay kayıtlarına göre Çanakkale Savaşlarında 99. İstiklal Savaşından 76, Kore Savaşından 5 şehit vermiştir. Bir ilçe ve o günkü nüfuslar için bu sayılar çok büyük rakamlardır.

Şehitlerimizin künyeleri ve şehit oldukları bölgelere ait bilgiler derneğimizde mevcuttur.

Şehitlerimizin künyelerinin anıt görünümündeki panolarda sergilenerek tanıtıldığı İstiklal Savaşımızın tek deniz şehidi Recep Kahya ve Alemdar Kahramanları için ayrı tanıtım grubunun tasarladığı Alemdar Gemisinin iskele ve sancak tarafında kalan meydanlarına kurtuluş mücadelemizin kara ve deniz savaşlarını simgeleyen objeler yerleştirilerek tarihi bir dokunun yaratıldığı Ereğli’mizin kurtuluş mücadelesiyle ilgili bilgi ve tanıtım stantlarının yer aldığı Alemdar Meydanı projesinin imzalanarak Alemdar Zaferinin 100. Yılında açılışı yapılmak üzere hazır edilmesi canlarını bu vatan uğruna feda eden kahraman şehitlerimizin aziz hatıralarını genç nesillere aktarılması yönünde çok önemli tarihi bir çalışma olacaktır.

Bu geminin yapımında çok büyük hizmetleri olan hatta bir sıralama yapıldığında hizmetlerini 1. Sıraya koyacağımız Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’tan bu tarihi hizmeti de beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Bu anlamlı günde hepinizi Alemdar Derneği adına saygı ve sevgi ile selamlarım.

BBP’Lİ HÜSEYİN UYSAL!

Posbıyık, konuşmasının başında AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır’a da dönerek  “ eski Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın Atatürk Anıtı önünde yıktığı belediye başkalarının büstleri nedeniyle  “Geçtiğimiz dönem Büyük Birlik Partili başkanı yıktı değil mi? Heykeli yıktı ya, 80 yılından itibaren belediye başkanlığı yapmış, belediye başkanlarına en güzel yere koyduk dünyanın parasını harcadık İzzet Baysal Üniversitesinden öğretim üyesi getirdik, çok başarılı bir arkadaş, Demiroğlu tanıştırdı bana. Ama yıktılar. Paramparça ettiler. Evet maalesef ben kısaca şunu söylemek istiyorum” dedi.  Posbıyık’ın  bu sözlerine AK Parti ilçe Başkanı Çakır da gülerek karşılık verdi.

Posbıyık ardından, herkesin mikrofonlarda konuştuğunu, Kaymakam ve İktidar Partisi ile el ele verdiklerini de belirtip şunları söyledi:

KAYMAKAMLIK, BELEDİYE VE AK PARTİ ELELE

“Yani her şeyi ülke amirinden veya yönetim kurulu başkanından beklerseniz hiçbir şey olmaz bu memlekette. Olmuyor da zaten. Herkes elini taşın altına koyacak. Gazetelerle mecmualarla falan birbirimize konuşmamıza gerek yok. Hazırlayın projeyi bilimsel verilerinizi hazırlayın, getirin altına bilançosunu da yazın. Elimizden geleni Ereğli için yapamayacağımız hiçbir şey yok. Çok değerli bir kaymakamımız var bize önderlik yapıyor, hiç durmuyor, siyasi partileriyle iktidar partisiyle beraber hep beraber el ele verdik ama sessiz ve sakin yolumuza devam ediyoruz. Ereğli’de güzel şeyler olacağına inanıyorum. Ama milletvekillerinin de devreye girmesi lazım.”

MİLLETVEKİLLERİNE "HİÇBİR YERDE YOK BU MİLLETVEKİLLERİ"

Alemdar Destanı’na İstiklal Madalyası verilmesi konusuna da sözü getirerek “ Bu İstiklal Madalyasının buraya gelmesi lazım. Yoksa bu 5 tane milletvekiline ben Ereğli halkına saygı duymuyorlar diye bir ifade kullanacağım, yani şu İstiklal Madalyasını buraya getiremiyorlarsa. Yazıklar olsun diyorum. Ne iş yaparlar? Ne Alemdar Günü’nde varlar, ne diğer günler de varlar. Hiçbir yerde yok bu milletvekilleri. Ama Erdemir, Ereğli’ye yüzünü dönmüş aman dönsün diye onlardan yana ellerinden geleni yaparlar.” Sözleriyle konuştu.  

Haber: Eyüp Bektaş