​Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen 'Buzağı Yaşasın Çiftçi Kazansın' isimli seminerin 50 veteriner hekimin katılımıyla başladığı bildirildi.

Seminere, İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Prof.Dr. Rıfat Salmanoğlu, İl Müdür Yardımcısı Hasan Akçaalan ile 50 veteriner hekim katıldı.

Seminerde konuşan İl Müdürü Cemalettin Çataklı, görüşlerini şöyle ifade etti:

"Bakanlığımız 2018 yılını buzağı hastalıklarıyla mücadele yılı olarak ilan etti. Bizde Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile birlikte 'Buzağı Yaşasın Çiftçi Kazansın' ismini verdiğimiz projemizi hazırladık ve bugün veteriner hekimlerimize yönelik seminerimize başladık. Hayvancılık konusunda problemleri bizler yani veteriner hekimler çözecek. Bu konuda bizlere ciddi manada mesuliyet düşüyor.

Sayın Bakanımızın 'Buzağı ölüm oranı yüzde 5'e düşerse et ithalatı durur' sözlerinden hareketle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2018 yılı teknik destek programı kapsamında hazırlamış olduğumuz 'Buzağı Yaşasın Çiftçi Kazansın' adlı eğitim talebimiz olumlu sonuçlanmış ve uygulama aşamasına geçilmiştir. Projemiz kapsamında 26 Şubat-2 Mart tarihleri arasında teorik ve uygulamalı veteriner hekimlerimize seminer verilecek. Projemizde hedef öncelikli olarak kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren Veteriner Hekimler ve Ziraat Mühendisleridir. Uygulamalar çiftçilerimizin işletmelerinde yapılacaktır. Eğitimimizin ana hedefinde buzağı ölümlerini yüzde 5'ten daha aza düşürmek için yapılması gereken besleme bakım, buzağıların doğmadan 2 ay önce başlayan ve doğduktan sonra 2 ay daha devam eden süreçte takiplerinde nelere dikkat edilecek konuları vardır.

Ülkemizin ihtiyacı olan et ve süt ihtiyacını karşılamak ve sürdürebilmek  ancak yeterli buzağı üretimi ile mümkündür. Buzağı, süt sığırcılığı işletmenin devamı ve geleceği, aynı zamanda da kırmızı et üretiminin kaynağıdır. Bir işletmede sürdürebilir bir süt üretimi sağlıklı ve yeterli buzağı üretiminden geçmektedir. Düzenlediğimiz eğitim semineri ile bilgi ve tecrübelerini sahada uygulayacak olan katılımcılar büyükbaş hayvancılıkta önemli bir sorun olan ve işletme kadar ülke ekonomisini de etkileyen buzağı ölüm oranı yüzde 5'ten aşağıya düşürülmesi için önemli adım atılmış olacaktır."

Seminer,  Prof. Dr. Rıfat Salmanoğlu tarafından yapılan sunum ve teorik eğitimi ile devam etti.