Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin 53'üncü Olağan Mali Genel Kurulu, önceki gün Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salonu'nda yapıldı. Mali Genel Kurula; Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özdemir ve Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldı.
Divan Başkanlığı'na, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı ve Ereğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Azman, Katip üyeler ise, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Atilla Aygün, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Kadir Akyol Adnan Keklikoğlu oldu.
Kongre, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özdemir, açılış konuşmasında şöyle konuştu;
"Zonguldak Esnaf Kefalet Kooperatifi 1957 yılında kuruldu. Aradan geçen 53 yıl içinde belki de esnaf ve sanatkarların zor günler geçirdiği böyle bir yıl olmadı. Dünyada başlayan ve akabinde ülkemizde ve yöremizi etkileyen global kriz nedeniyle bir çok esnaf ve sanatkarlarımız zor günler geçiriyor. Bundan evvelde ekonomik krizler oldu. 1994 ve 2001 ekonomik krizleri iç kaynaklı olduğu için bunları atlatmak fazla uzun sürmedi. Ancak bu son kriz, dünya ölçekli olduğu için başta ihracatımızı ve imalat sanayimizi çok etkiledi. Ekonominin lokomotifi olan ihracat ve imalat sektörü, uluslar arası bağlantılarından dolayı krizden çıkmakta zorlanıyor. İşsizlik oranı beklide tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Tabii ki bütün bunlardan Zonguldak esnaf ve sanatkarları da fazlasıyla etkilendi."
"12 MİLYONDAN
9 MİLYONU TAHSİL ETTİK"
"Hal böyle olunca 2 ile 4 yıl vadeli olan kooperatifimiz kredilerinin geri dönüşünde büyük aksamalar oldu, bütün Türkiye'de 390 kooperatifi yaşana belki de ileride bu sayının artacağı geri dönüş sıkıntısı baş gösterdi. Bir yılı aşkın bir süredir bölgemizde 17'de 12 kooperatif de olduğu gibi Halk Bankası kaynaklı kredi veremiyoruz. Yine de bu geçen süre zarfında dağıtılan 12 milyon TL plasmandan 9 milyon TL tahsil etmeyi başardık. Bu paranın büyük kısmını biz kooperatifin kendi öz sermayesinden karşıladık. Ödenmeyen borçlar için bazen sizleri üzmüş olabiliriz. Ancak doğanın kanunu bu... Bizi de yöneten kanunun ve ana sözleşmeler var, bizlerin de sorumlu olduğu yasa ve yönetmelikler var. Ancak yinede kimsenin dükkanından ya da evinden mal çıkarmadık. Sırf bu nedenle Genel Merkez'den iç defa ihtar aldık, ama yinede yapmadık. Çünkü bu krizi benim esnaf ve sanatkarım çıkarmadı. Varlık nedenimiz olan bu kesime bunları yapamazdık. Hep devletimizden yardım bekledik, bizim verdiğimiz çoğu krediler uzun yıllardır borç ödeme de kullanıldı ekonomik çarkın içine giremedi."