Kaymakam Madenoğlu: 500 Milyona yakın bu insana bu hastalıktan müzdarip. Ülkemizde de bu sayı küçük bir oran değil. Türkiye'de engellilerin oranı yüzde 11.8-12 civarında, diyabet hastalarımızın oranı bunu geçmiş yüzde 13 oranında. Yani gerçekten çok önemli bir rakamda hastamız var.

Başhekim Erdem: Dünyada bugün 415 milyon diyabet hastası var, ülkemizde de bu sayı yaklaşık 10 milyon 270 bin kişidir. Dünyadaki diyabet hastalarını bir ülkeye toplasak ve adına 'diyabet ülkesi' desek dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olurdu diyebiliriz.

Karadeniz Ereğli Devlet Hastane konferans salonunda düzenlenen açılış töreninde konuşan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Diyabet hastalığının toplumların başına bela olan bir hastalık olduğunu belirterek, "Dünyada 500 milyona yakın insan bu hastalıktan müdarip. Nüfus sıralamasına bakıldığında diyabetli hastaların oluşturduğu bir ülke ilk 3 sırada yer alacak" dedi.

Türkiye'de engellilerin yüzde 12 olan oranının diyabet hastalarda yüzde 13'e ulaştığını anlatan Madenoğlu şunları söyledi:



TÜRKİYE GENELİNDE AÇILIYOR

"Sağlık hizmeti olmadan başka hiçbir hizmeti yapmamız günlük görevlerimizi işlerimizi yapmamız mümkün değildir. Sağlığı bozulan öğrenci okulumuza gidemez. Sağlık Bakanlığımız, sağlık hizmetlerine bir tanesi olarak da Türkiye genelinde diyabet okullarını açma görevini yerine getirmenin gayreti içerisindedir. Ereğli Devlet Hastanemizde böyle bir okul açılıyor, hayırlı olsun diyorum. Diyabet ya da halk arasında söylendiği gibi şeker hastalığı gerçekten toplumumuzun hatta dünya toplumlarının başına bela olan bir hastalıktır.

KÜÇÜK BİR ORAN DEĞİL

500 Milyona yakın bu insana bu hastalıktan müzdarip. Sıralamaya bakıldığında üçüncü sırada bir devlet olacak neredeyse bu hastaların sayısını üst üste koyduğumuzda. Ülkemizde de küçük bir oran değil. Türkiye'de engellilerin oranı yüzde 11.8-12 civarında. Diyabet hastalarımızın oranı bunu geçmiş yüzde 13. Yani gerçekten çok önemli bir rakamda hastamız var.

 


UZUN YAŞIYORLAR

Bu hasta sayısı bizleri üzmekle birlikte sevindirici bir de gelişmesi var diyabet hastaları en uzun ömürlü hastalardır. Çünkü diğer insanlarımızın hastalıklarına ve kendilerine göstermeleri gereken ilgiyi diyabet hastalarımız daha fazla gösteriyor da ondan. Yemesine, içmesine, hareketlerine, zamana dikkat ediyor. Sağlık tedbirlerini alarak ömrünü uzatıyor"

6 SANİYEDE BİRİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Opr.Dr.Muharrem Erdem de yaptığı konuşmasında dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini ve uluslararası diyabet federasyonun verdiği bilgilere göre dünyada bugün 415 milyon diyabet hastası olduğunu hatırlattığı konuşmasında şu bilgileri verdi: "Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor ve uluslararası diyabet federasyonunun verdiği bilgilere göre dünyada bugün 415 milyon diyabet hastası var. Ülkemizde de son yapılan çalışmada bu oran yüzde 13,7 olarak belirtilmiş bulunmaktadır. Yaklaşık 10 milyon 270 bin kişidir. Yani dünyadaki diyabet hastalarını bir ülkeye toplasak ve adına diyabet ülkesi desek dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olurdu diyebiliriz.

 


"LÜKS DEĞİL, HAKKIDIR"

Diyabet çok yaygınlaştığı için tüm dünyada bu hastalığın önüne geçmek için pek çok strateji ve projeler gelişmektedir. Sağlık Bakanlığımız da bu bağlamda, 'her insanın sağlığı yaşam doğru beslenme lüks değil, hakkıdır' düşüncesiyle pek çok projeye adım attı. Bu projelerden bir tanesi de diyabetin önlenmesi, doğru tedavisi, komplikasyonlarıyla mücadelesi yaşam kalitesini arttırmak ve bilinçlendirmek amacıyla yapılan eğitim çalışmalarıdır. Bu bünyede açılan diyabet okulları tüm ülkemizde yayılmaktadır.

EĞİTİMLER 3 GÜN SÜRECEK

Sağlık Bakanlığı tarafından diyabet hastalığı ile mücadele için hayata geçirilen diyabet okulları projesi kapsamında Karadeniz Ereğli Devlet Hastanemizde 3 gün sürecek olan 1. Diyabet Okulunu açmaktayız. Hastanemizde diyabet hastalarına ve yakınlarına, diyabet hastalığı konusunda bilgi vermek ve farkındalığını arttırmak için hastanemizde görevli konusunun uzmanı olan iç hastalıkları Uzman Doktoru Ahmet Suat Demir, diyetisyenimiz Burcu Gökalp Akgün ve hemşiremiz Mine Çakır tarafından eğitimler verilecektir.

 


GÜNDELİK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ...

Diyabet Okulu, Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesinin diyabetik hasta ve hasta yakınlarına sunduğu bir sağlık hizmetidir. Bu okulun amacı, yaşantısında zorluklar ile karşılaşan diyabet hastalarına gündelik sorunlarının (yeme, içme, sosyal yaşantı, gezme, iş yaşantısı, özel yaşantı gibi) çözümünde yardımcı olmak ve hastalıkları ile birlikte daha kolay yaşamalarını sağlamaktır. Ayrıca hastalığın neden olacağı komplikasyonları önlemeye yönelik gerekli bilgiler, kullandıkları ilaçlar ve insülin uygulamaları ile ilgili eğitim verilmesidir. Hastalık ile birlikte yaşamanın öğretildiği bu okulda hastalar, alacakları eğitimleri ile daha bilinçli, kolay, konforlu hayat süreceklerdir.

BELİRLİ PERİYOTLARLA YAPILACAK

Sadece eğitim yoluyla diyabet hastalığının birçok komplikasyonunu önlemek mümkündür. Diyabet kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Başarılı bir diyabet kontrolü için hasta, hastanın ailesi ve sağlık ekibinin işbirliği şarttır. Hastanemizde belli periyotlarda yapılacak olan Diyabet Okulumuzun eğitim programı ve tarihleri her ay hastanemiz poliklinik katlarında afiş ve broşürler ile ve hastanemiz web sayfasından bildirilecektir. Eğitimlerimiz ücretsizdir, eğitimlerimize hasta ve hasta yakınları birlikte katılabilirler" 

KATILIM YÜKSEK OLDU

Konuşmaların ardından sinevizyon gösterisi eşliğinde Ereğli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Doktoru Ahmet Suat Demir tarafından hastalık ve mücadelesine ilişkin genel konularda bilgi paylaşımları gerçekleştirildi. Programa katılımın yüksek olduğu gözlendi 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)