Kdz. Ereğli'de özel bir diyaliz merkezi tarafından diyaliz hastalarına organ nakli eğitim semineri verildi.

Kdz. Ereğli ve Alaplı ilçelerinden 90 diyaliz hastasına ve yakınlarına organ nakli konusunda eğitim semineri veren özel bir diyaliz merkezi, hastalarına yemekle birlikte canlı müzik eşliğinde salondakilere keyifli bir gün yaşattı. Eğitim seminerinde konuşan Diyaliz Merkezi  Yönetici Ortağı Dr. Bünyamin Altundal, 2004 yılında Zonguldak'ta ilk özel diyaliz merkezi olarak hizmetimize başladık.Devrek, Çaycuma dan sonra 2011 yılında  hizmet halkamıza Ereğli'yi de eklemiş olduk.Sizlere sunduğumuz kaliteli hizmetin devamında en önemli rol ,yani başrol hastalarımıza aittir. Senaryoyu yazan hekimimiz, hemşirelerimiz tavsiye ve önerilerini can kulağıyla dinleyen uygulayan hastalarımızın sağlık durumlarının daha iyi muhafaza edildiği aşikardır. Hastalarımız ve yakınları, diyaliz ekibi aile gibidir. Uyum içinde gösterecekleri gayretle hastalarımıza kaliteli, etkin, nitelikli sağlık hizmeti sağlanabilecektir. Yaptığımız hizmetler ortadadır. Göstermiş olduğunuz teveccühe teşekkür ederim. Hemodiyalizde özel sektör lokomotif görevi görmüş, hizmet çıtasının yükselmesini, hizmetin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Diyalizde hemodiyaliz, periton diyalizinden sonra güncel ve önerilen tedavi seçeneği böbrek naklidir. Diğer tedavi seçeneklerinde olduğu gibi organ naklinde de özel sektörün böbrek nakli yapmaya başlaması ile yıllık 750-800 olan böbrek nakli sayıları 2 bin 500 rakamına ulaşmıştır. Bu gün misafirimiz olan sağlıkta ülkemizin önemli markası olan Acıbadem grubu organ naklinde de ciddi başarılara imza atmıştır. Böbrek hastası olarak hastalarımızı diyaliz uygulaması için can diyalize emanet ettiğiniz gibi organ naklinde de güvenilir, kurumsal ,başarılı bir ekibe emanet etmek gerekir.Hastalarımıza sunulan kaliteli diyaliz hizmeti için öncelikle Özel Ereğli Can Diyaliz Merkezi'nin hekimi Dr. Naki Gökhan Turan'a, sorumlu hemşiremiz Fatma Çerçioğlu'nave tüm diyaliz ekibimize, hastalarımızın değerli yakınlarına tüm katkıları ve hizmetler için teşekkür ederim, sağlık huzur dolu günler geçirmenizi temenni ederim dedi.
İstanbul Acı Badem Hastanesi Organ Nakil Sağlık Grup Koordinatörü Dr. Ahmet Çakıroğlu, diyaliz hastalarına organ nakli hakkında merak edilen konular hakkında slayt gösterisi eşliğinde eğitim verildi. Acı Badem Hastanesi'nin organ naklinde dünyanın sayılı hastanelerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Çakıroğlu, neden böbrek nakli, böbrek nakline engel olan durumlar, böbrek nakli seçenekleri, kan grubu uyumu gerekliliği, doku uyumu, çapraz böbrek nakli, kronik böbrek yetmezliği nedir, nakil sonrası yaşama dair öneriler, canlı vericiden böbrek nakli, kimler böbrek vericisi olabilir gibi organ nakli hakkında akla gelebilecek her konu hakkında hasta ve hasta yakınlarına ayrıntılı bilgiler verdi. Kronik böbrek yetmezliğinin hiç belirti vermeden herkesi yakalayabileceğini onun için sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Çakıroğlu, Ülkemizde diyaliz ihtiyacı olmasa da böbrek hasarı başlamış kişi sayısı 7,5 milyon civarında, yetişkin nüfusta kronik böbrek hastalığı oranı yüzde 15.7, bu da her 6 kişiden birinin böbrek hastalığıyla tanıştığını anlamına gelir. Türkiye'de yaklaşık 60.000 kişinin böbrek yetmezliği olup,böbrek nakline nakline ihtiyacı vardır. Böbrek hasarının görülme oranı yaşla birlikte artıyor; 40 yaşından büyüklerde yüzde 8-10, 60 yaşından büyüklerde yüzde 33, 70 yaşından büyüklerde yüzde 42, 80 yaşından büyüklerde yüzde 55 böbrek yetmezliği hastalığının bölgelere göre görülme oranları da değişiyor. Yüzde 19,7 ile en yüksek Marmara, yüzde 11,5 ile en düşük Akdeniz Bölgesi'nde görülüyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise bu oran yüzde 18,6'dır diye konuştu.
BÖBREK NAKLİ CİNSEL FONKSİYONLARDA DÜZELME SAĞLIYOR
Organ naklinden sonra hastaların cinsel fonksiyonlarında da düzelme sağlandığını belirten Çakıroğlu şunları söyledi:
Böbrek naklinden sonra hem kadın hem erkek hastaların çoğunda diyalize girdikleri döneme göre cinsel arzu ve cinsel güçlerinde artma ortaya çıkıyor. Böbrek nakli ile vücuttaki hormonlar düzene giriyor. Erkek hastalarda diyaliz dönemine göre cinsel güçte belirgin düzelmeler görülüyor. Ancak yine bazı hastalarda ilaçlara ve esas hastalıklarına bağlı olarak cinsel güçte azalma ortaya çıkabiliyor. Bazen de çocuk sahibi olamamak gibi bir sorun da gelişebiliyor. Erkek hastalarda ortaya çıktığında cinsel güç azalması tedavi edilebilir bir durum.
Dr. Çakıroğlu seminer sonrası diyaliz hastalarının soruları cevapladı. 1 doktor, 2 öğretmen ve 1 laborant yetiştiren 85 yaşındaki Mustafa Kaya ağlayarak söylediği cumhuriyet şiiriyle salondakileri duygulu anlar yaşatırken, okuduğu iki  türküyle de hüzünlü olan ortamı neşelendirdi. Yemeğe katılan diyaliz hastaları ve yakınları çalınan canlı müzikle birlikte bol bol oynayarak güzel bir gün geçirdi.