Elle tutulmayıp gözle de görülmüyor. Ama… Varlığını ise yaptığı etki ve tesirlerle belirtiyor… Elektriğin tarifi olarak bilinen bu ifadeler günümüzde corona (covid 19) virüsünün kısa ve öz tarifi ile nasıl da örtüşüyor. Kimse görmüyor ve kimse de tutamıyor ama o görüp tutuyor. Özellikle de ağız yoluyla girdiğinde ciğerlere bir yapışır ise… İşte o zaman çok kötü! Sonraki süreç dayanılır gibi değil. “Allah’ın benim canımı al da çektirme” desen de, can çıkmıyor ki…

Corona denen virüsle mücadelede dünyanın tüm ülkeleri seferber olup, hem aşı bulma hemde hastalığı var olan ilaçlarla tedavi etmek için yarışırken, sağlık emekçileri yaşamlarını ortaya koyup şifa dağıtmaya çabalıyor. Ülkemizde de “başarılı” bir mücadelenin ortaya konulduğu genel bir kanı olarak görülüp izlenirken, hastalığı yakalananların dışında en çok mağdur olanlar ise 65yaş ve üst grupları oldu.  21 Mart 2020 tarihinden bu yana konulan “evden çıkma” kararının esnetilmesini bekleyen bu yaş grubuna 50 gün sonra 10 Mayıs Anneler Günü’nde 4 saatlik dışarı çıkma izni çıktı. Yürüme mesafeli bu iznin Pazar günü olması, bir çok işi olan yaşlılarımızı tatmin etmedi ama emir demiri yine kesti.

Sonrasında 17 ve 24 Mayıs’taki Pazar günleri verilen  kısıtlı yürüyüş izinlerinin ardından, bir çok yasakların kaldırıldığını bildiren kararlarda 65 yaş ve üstünün aynı evde kalmaya devam ettirilmesi büyük üzüntü yarattı. İşte o kırgınlığın yaşandığı moral bozukluğu içinde 4. Kez Pazar iznine çıktı yaşlılarımız. “Televizyonlarda bu yaş grubunu ellerinde değneklerle gösteren televizyon kanallarını da eleştiren yaşlılarımız, biz çelik gibiyiz. Daha yolun yarısında iken toplumdan bu şekilde dışlanmak haksızlık ve onurumuzu kırıyor. Yönetenler yasakları esnetip bir çoğunu kaldırırken, bizleri unutmaya devam etmesinler. Biz de bu ülkenin yurttaşıyız.” Sözleriyle sitemlerini dile getiriyorlar.

Kdz. Ereğli’de 31 Mayıs 2020 tarihindeki 6 saatlik ve yürüme mesafeli dışarı çıkıp yürüme izninin son kez olması dileğinde bulunan yaşlılarımız maskelerini takarak yine sahil bandını doldurdu ve dost ve arkadaşları ile sosyal mesafeyi koruyarak merhabalaşırken, “Daha bizde iş bitmedi. Görecek günler var daha. Özledik, özlendik” sözleriyle konuştular.

Haber: Eyüp Bektaş