Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi işçileri ilgilendiren ve 1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasını kapsayacak 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde 69 madde üzerinde anlaşma sağlandı. 13 madde ise ertelendi. TTK 24. Dönem TİS, 82 maddeden oluşuyor.

Arabulucu süreci de sona eren TİS’te yasal süreler devam ediyor.

Yasa gereği Temmuz ayının ilk haftasında grev kararı alınması gerekiyor.

Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Koordinasyon Kurulu ise yeni Hükümetin kurulmasının ardından görüşmeleri sürdürecek. Üzerinde anlaşma sağlanamayan 13 maddenin görüşmelerine bu süreç içinde de devam edilecek.

Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK 24. Dönem ve MTA 14. Dönem Toplu İş Sözleşmelerinde yasal sürecin devam ettiğini, her hangi bir gecikmenin söz konusu olmadığını belirtti.

Alabaş’ın açıklaması şöyle; “8 Mart 2011 tarihinde başladığımız TTK 24. Dönem Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde 29 Haziran 2011 tarihi itibariyle 69 madde üzerinde anlaşma sağlanırken 13 madde ertelendi. TTK Toplu İş Sözleşmemiz 82 maddeden oluşuyor.

Ücretler, sosyal haklar ve istihdam gibi idari maddelerin görüşmeleri de süreç içinde devam edecek. Aynı süreçte Türk-İş ile Hükümet arasında Çerçeve Protokolu imzalanacak.

TİS Görüşmeleri, ücretlerdeki artışlar, sosyal haklardaki artışlar ile 2006-2009 işe girişli arkadaşlarımızın ücretlerinde düzeltme ve daimi çalışmayı içeren konuları içerecek.

Biz, farklı ücret ve gruplu çalışma sorunlarının giderilmesi konusunda kararlı olduğumuzu ilgili taraflara bildirdik.

Hem TTK hem de MTA Toplu İş Sözleşmelerinin imzalanması konusunda her hangi bir gecikme ise söz konusu değil. Geçmiş dönemlere bakıldığında TİS’ler ağırlıklı olarak Temmuz ve Ağustos aylarında imzalandı. Biz de Temmuz ayının ilk haftasında yasa gereği grev kararı alacak ve grev tarihini belirleyeceğiz.

Biz, sürelere değil haklı taleplerimizin karşılanmasına öncelik veriyoruz. Haklı taleplerimizin karşılanması konusunda da kararlı bir mücadele veriyoruz” dedi.