Çaycuma'da 15 kişinin ölümü ile sonuçlanan köprü yıkılması olayının ardından ilgili kurumlarla toplantı yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, yeni köprünün maliyeti, yeri, ihalesi gibi konularda alınan kararları açıklarken, arama çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verdi.  

 

Zonguldak Valisi Eroy Ayyıldız, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, köprü faciasında babası ve yeğenini kaybeden Çaycuma ilçe Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dursun Aydoğan, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kokulu, DSİ ve karayolları yetkilileri ile birlikte yeni köprü inşası için toplantı yaptı. Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman'ın makamında gerçekleştirilen toplantıda, daha uzun süre hizmet edecek, sağlam bir köprü yapılması, köprünün en kısa sürede ihaleye çıkılması, köprünün yeri ve maliyeti ile ilgili konular görüşüldü. Toplantı sonunda basın mensuplarına bilgi veren Vali Ayyıldız, yeni köprü yapım ihalesinin 1 aya kadar yapılmasını planladıklarını kaydetti. Toplantıda yeni köprüm yapım konusunun her yönüyle değerlendirildiğini vurgulayan Vali Ayyıldız, Çok verimli bir toplantı oldu. Bu konuyla ilgili tüm tarafların bilgi ve tecrübesi ışığında, köprünün ihale ve yapım şartları ile köprü yeri gibi konular gündeme geldi. Suyun akış hızı, artacak yaya ve araç trafiği gibi unsurlar göz önünde tutularak, kazalardan, olumsuzluklardan uzak, daha sağlam ve uzun ömürlü, hizmet verecek bir köprü yapımını değerlendirdik. Bu toplantıdaki değerlendirmeler, ilgili kurumlar tarafından rapor olarak da bize sunulacak dedi.

 

1 AYA İHALE YAPILACAK

Köprü yapım işinin yakında ihaleye çıkacağını anlatan Vali Ayyıldız, bir ay içerisinde ihalenin yapılmasını planladıklarını kaydetti. Yeni köprü yapım işinin afet kapsamında değerlendirildiğini hatırlatan Vali Ayyıldız, Maliye bakanlığından 13 milyon 400 bin TL'lik bir ödenek ayrıldı. Köprünün yapım ve tamamlanma süreci ise bu toplantı raporlarının ardından oluşturulacak ihale koşullarıyla belirlenecek. Köprünün ihalesine çok yakın zamanda çıkmayı düşünüyoruz. Bizim beklentimiz, bir ay içerisinde ihaleyi yapmak. Yapım işi bu raporlar ve ihalenin ardından hızla sürdürülecek dedi.

Gazetecilerin sorularına da cevap veren Vali Ayyıldız, mevcut köprünün ayaklarından birinin zarar gördüğü yönündeki iddiaların sorulması üzerine Mevcut köprüde bir sorun yok. Mevcut köprü sağlam olmasına rağmen araç trafiğinin ve suyun akış hızının artması gibi ihtimaller de düşünülerek, facianın hemen ardından mevcut köprüyü daha da sağlama aldık. Her ihtimali düşünerek, hareket ediyoruz. Yeni köprüyü yaparken, eski köprünün de bakımı ve elden geçirilmesini planlıyoruz cevabını verdi.

Yeni köprünün yapım yeri ile ilgili bir sorun üzerine ise Vali Ayyıldız, şöyle konuştu:

 Yeni köprünün yapım yerinin aynı yer olmasında karara vardık. Bu kararda ırmak boyunca zemin yapısının aynı olması, ilçe merkezine en yakın yer, insanların mevcut alışkanlıkları gibi birçok konu etkili oldu.

 

7 KAYIP METAL DETEKTÖRÜ İLE ARANIYOR

Basın mensuplarının arama çalışmaları ile ilgili sorusu üzerine ise Vali Ayyıldız, arama çalışmalarının yaklaşık 100  kişilik ekiple sürdüğünü ifade etti. Kayıp 7 kişiye ait kemer, cep telefonu, saat gibi metal eşyalar vasıtasıyla cesetlerin bulunduğu yerin tespiti amacıyla arama çalışmalarında metal detektörün de kullanıldığı anlatan Vali Ayyıldız, Arama çalışmaları, çok çeşitli şekillerde ve çeşitli ekiplerle aralıksız sürdürülüyor. Tüm imkanlarımız, sonuna kadar değerlendiriliyor.  Facianın hemen ardından çoğu uzman yaklaşık 250 kiilik ekiple arama çalışmaları sürdürüldü. Yine arama kurtarma konusunda uzman, profesyonel ekiplerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik ekiple, arama çalışmaları sürüyor. Arama çalışmaları ekiplerinde Afet ve Acil Durum müdürlüğüne ait dalgıçların yanı sıra metal detektörü de kullanılıyor. Toprak yani balçık içerisinde bulunan cesetlerin bulunabilmesi için metal detektörleri de kullanılıyor. Şuan da Afet Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Sahil Güvenlik, belediye zabıtalarından oluşturulan ekipler tarafından aramalar sürüyor. Olayın olduğu günden itibaren, bıkmadan usanmadan, arama çalışmalarını sürdüren, destek veren tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum diye konuştu

 

İHMAL İDDİALARI

Adli ve idari soruşturmaların sürdüğünü belirten Vali Ayyıldız, adli soruşturma nedeniyle ihmal iddiaları ile ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Olay ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından istenilen raporların adli mercilere ulaştırıldığını anlatan Vali Ayyıldız, şöyle konuştu:

 Yaşananlar ile ilgili kamu kurumlarının hazırlamış olduğu raporlar vardı. Yani olayın meydana gelişi ile ilgili teknik raporlar hazırlandı. Adli makamlar tarafından kamu kurum ve kuruluşlarından istenilenler bu yöndeydi. Bu raporlar adli makamlara ulaştırıldı. İhmal iddiaları ile ilgili adli soruşturma tamamlanmadan bir şey söylemem mümkün olmaz.