Çaycuma Karapınar beldesiyle bu beldeye bağlı 7 köy şap hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. 

Karapınar beldesine bağlı Serdaroğlu, Gökçetabaklar, Güzeloğlu, Karakoç, Ramazanoğlu, Kahvecioğlu ve İhsanoğlu köylerinde şap ihbarı üzerine Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler beldenin Durmuşlar Mahallesinde inceleme yaptı. İnceleme sonrası Mehmet Başoğlu’na ait büyükbaş hayvanda şap hastalığı görüldü. Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, diğer 7 köyde de şap hastalığı olduğunu tespit etti. 25 Nisan günü ekipler inceleme yapmak üzere köye gitti. Ekipler burada hayvanları muayene ederek şap hastalığına rastlanıldı ve virüs tespiti için numune alındı. Alınan numuneyi Ankara Şap Enstitüsüne gönderen ekipler, hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanları birbirinden ayırarak köyün giriş çıkışlarına karantina olduğunu belirten tabelalar yerleştirdi. Karantina tedbiri sonucu beldeye ve köylere hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Mahalle ve köy muhtarlarıyla kordon ve karantina tedbirleri konusunda bilgilendirme toplantıları yapıldı. Hastalık görülen yerlerde dezenfekte çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca, köy camileri ve belde hoparlörlerinden duyuru yapılarak vatandaşlar bilinçlendirildi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, bakanlıktan şap aşısı talebinde bulunarak köyde aşılama yapılacağını belirtti. Hayvanının şap hastalığına yakalandığını belirten Mehmet Başoğlu, “Bu hastalığı muhtarla birlikte fark ettik. Buraya gelen yetkililer ahırları ilaçlama yaparak dezenfekte etti. Yavaş yavaş hastalık normale döndü. Hayvanlarım iyileşmeye başladı. Tedavileri yapılıyor” dedi.
Durmuşlar Mahallesi Muhtarı Aydın Uzundal ise, Durmuşlar Mahallesinde şap vakası görüldüğünde Tarım İlçe Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Veteriner hekimler geldi, tespitte bulundu. Tarım İl Müdürümüz bize yardımcı oldu. Aşı yapılacağını söyledi. Bizlerde il ve ilçe müdürümüze desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Hayvan giriş çıkışları yasaklandı.” 
Karapınar Merkez Mahallesi Muhtarı Ramazan Meme de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Durmuşlar Mahallesi muhtarının kendisine mahallesinde şap vakası olduğunu söylemesi üzerine İlçe Tarım Müdürlüğüyle irtibata geçtiklerini kaydetti. Muhtar Ramazan Meme, veteriner hekimlerin beldeye geldiğini belirterek şunları söyledi: "Bu vakayla ilgili beldemizde muhtar arkadaşlar ve vatandaşlarla bir araya gelerek toplantı yapıldı. Bilgilendirme yapan yetkililer beldemizi ve 7 köyü karantina altına aldı. 10 kilometre civarı vaka yeri karantina olarak belirlendi. Çoğu işletmeler ve vaka olunan yerlerde ilaçlama yapıldı. Tedavinin ne şekilde bitirilmesi konusunda dezenfekte ve ilaçlama yapılarak veteriner hekimler buralarda inceleme yaptı. Aynı zamanda İl Müdürümüz Necmi Çelik duyarlı davrandı. Anında konuya müdahale etti. Şap aşısı tedarik edildi ve kısa zamanda yapılacağını söyledi. Vakanın 25 Nisan günü olduğu belirlendi. Gerekli tedbirler alındı. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
İlçe Tarım Müdürü yetkilileri, hastalık takibinin titizlikle yürütüldüğünü belirterek son hasta hayvanın iyileşmesinden itibaren 30 gün sonra kordon ve karantinanın kaldırılacağını bildirdi.