Kdz. Ereğli'de 70 yıldır saat tamirciliği yapan Osman Çelikdemir, eski yılardaki iş yoğunluğunun artık kalmadığını söyledi. Çin malı saatlerin piyasaya girmesi ile saat tamirciliğinin de bitmeye başladığını belirten Çelikdemir, baba mesleğine ilkokul sıralarında başlamış. 70 yıldır saat tamiri ile uğraştığını belirten Osman Çelikdemir'in (80) en büyük üzüntüsü piyasadaki ucuz Çin malı saatler.

Eski iş yoğunluğunun artık yarısını bile yapamadıklarını dile getiren Çelikdemir, İzmit ilinde babasının dükkânında başladığı mesleği, 1960 yılında geldiği Ereğli'de de geçim kaynağı olarak seçmiş. Ereğli'ye geldiği ilk yıllarda 3. saat tamircisi olarak dükkân açtığını belirten Çelikdemir, o dönemlerde kurmalı ve otomatik saatlerin sürekli kullanıldığını, bozulan saatlerin de tamirlerinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Çelikdemir, O dönemlerde saat tamir ettirmek isteyenler kapıda beklerdi. O zaman kullanılan saatlerin tamiri de oldukça zordu. Zamanla piyasaya giren ucuz saatler bizim tamircilik mesleğini öldürdü. Bugün bir saatin pilini 5 liraya değiştiriyoruz. Ama öyle saatler var ki piyasada 5 -10 liraya satılıyor. Pili biten saat sahibi 5 lira olan saat pilini duyunca 'Değiştirmeye gerek yok. Yenisini alırım olur biter' diyerek dükkândan çıkıyor. Özellikle köylerde cep saatleri çok kullanılırdı. Onlar arıza yaptığında bize gelirdi. O zamanlar işlerimiz iyiydi. Ama şimdilerde ise işlerin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. dedi.

ESKİ RAMAZANLARI ÖZLER OLDUM

Geçmiş yıllarda her Ramazan ayında zilli kurmalı saatlerden en az yüz tane sattığını kaydeden Çelikdemir, Ramazan ayında sahura kalkmak isteyen insanlar kurmalı zilli saatlerden alırdı. Ramazan ayı öncesi ve başlarında en az yüz adet saat satardık. Ancak şimdi bu saatlerin yerini pilli saatler aldı. Artık Ramazan ayı mı yoksa normal bir zaman mı anlamak mümkün değil. Tamire gelen masa saatlerini gece 12'lere kadar çalışarak yapmaya çalışırdım. Ama şimdi o günleri özler oldum. diyerek geçmişi yadetti.

ŞİMDİKİ SAATLERİN KULLANIŞI DAH A AZ OLUYOR

Geçmiş yıllarda kullanılan otomatik ve kurmalı saatlerin günümüz parasına göre pahalı olmasına rağmen daha kullanışlı olduğunu söyleyen Çelikdemir, O dönemlerin vazgeçilmez saatlerinden olan kurmalı ve otomatik saatler çok göz önündeydi. Pahalıydı. Ama kullanışlıydı. Kolay kolay arıza yapmıyordu. Arıza yaptığında ise tamir edildikten sonra insanlar uzun süre kullanıyordu. Şimdiki saatler bozulduğu zaman yedek parçası da kendisi gibi ucuz. Ancak dayanıklı olmuyor. diye konuştu.