Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren ve 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayacak 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde arabulucu süreci de sona erdi.

Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) Merkezinde arabulucu olarak atanan Prof. Dr. Kadir Arıcı başkanlığında bu hafta gerçekleştirilen son oturuma, GMİS’ten Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, GMİS’e bağlı şube başkanları; Neşat Cebeci, Şaban Kaptan, Niyazi Azaklı, İsa Mutlu ile  Av. Murat Ergen, TTK’dan İş Teftiş Kurulu Başkanı Kaya Arslan, Alaattin Ülper, İsmet Kaya, Orhan Ön ile Kenan Tuncer, Kamu-İş’ten Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman, Turgay Meriç ve Tayfun Arıkazan katıldı.

 

 

TTK TİS’TE 83 MADDEDEN 71’İ ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

28 Mart 2013 tarihinde başlayan TTK 25. Dönem TİS Görüşmelerinde 60 günlük yasal süre 29 Mayıs’ta dolmuş, TİS arabulucuya gitmişti.

 Atanan arabulucunun tarafları uzlaştırma için yaptığı çalışmanın ardından 4 madde üzerinde daha anlaşmaya varıldı.

Daha önce üzerinde anlaşmaya varılamayan mevcut toplu iş sözleşmesinin İş ve İşyeri Değişimleri, Ücretli Mazeret İzinleri ile Hasar ve Zararda Rücu başlıklı maddeleri üzerinde mevcut haliyle uzlaşma sağlandı. Eğitim başlıklı madde hükümleri mevcut haliyle geçerken, parasal kısmının sözleşmenin birinci yılı için ayda 9 TL, ikinci yılı için ayda 9,50 TL olması konusunda anlaşmaya varıldı.

           

 

HÜKÜMET’İN RESMİ ÜCRET TEKLİFİ BEKLENİYOR

Son oturum sonunda TTK 25. Dönem TİS’te toplam 83 maddeden 71’i üzerinde anlaşmaya varılmış oldu. Mali konular ile ücretleri ilgilendiren 12 madde için ise Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile Hükümet adına Çalışma Bakanlığı arasında yapılacak görüşmeler bekleniyor.

Konuyla ilgili bilgi veren GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, “İki yılı kapsayan toplu iş sözleşmesinde yasal süre içinde 83 maddeden 67’si üzerinde anlaşmaya varılmıştı. 29 Mayıs’ta dolan yasal sürecin ardından arabulucu aracılığıyla sürdürülen görüşmeler sonunda da 4 madde üzerinde daha anlaşmaya varıldı.

 

 

ALABAŞ, ANKARA’DA GÖRÜŞMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türk-İş’in, 19 sendika genel başkanıyla oluşturduğu Kamu Toplu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, daha önce Hükümete ücretlerle ilgili teklifini vermişti. Genel Başkanımız Sayın Eyüp Alabaş, Ankara’da toplu iş sözleşmesi ile ilgili görüşmelerini ve çalışmalarını sürdürüyor. Türk-İş Yönetim Kurulu da Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nu 6 Temmuz 2013 tarihinde toplantıya çağırdı. Koordinasyon Kurulu’nda toplu iş sözleşmeleriyle ilgili gelişmeler ele alınacak. Hükümeti temsilen Çalışma Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerin bir hafta içinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.