Alaplı'da 179 ev, Zonguldak toplamında 754 orta ve ağır hasarlı ev yıkılacak

Alaplı'da 179 ev, Zonguldak toplamında 754 orta ve ağır hasarlı ev yıkılacak. Zonguldak'ta meydana gelen sel, heyelan ve deprem gibi afetlerde ağır ve orta hasar gören 754 konutun, sahiplerine afet konutları yapılmasına rağmen yıkılmadığı ortaya çıktı.
Ailelerin bazılarının hasarlı binalarda oturmaya devam edip yeni konutları kiraladıkları, bazılarının ise afet konutlarında oturup, hasarlı konutları kiraladıkları belirlendi.  Zonguldak'ta, 1985'ten sonra çeşitli tarihlerde meydana gelen deprem, heyelan, sel ve kaya düşmesi gibi afetlerde 754 ailenin konutu, ağır ve orta hasar gördü. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 2003, 2005 ve daha sonraki yıllarda bu ailelere, 'İhaleli Yöntem' ve 'Evini Yapana Yardım' yöntemiyle yeni konutlar yaptı.
KONUTLAR YIKILMAMIŞ
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün son 1 yılda yaptığı araştırmalarda Zonguldak merkezde 44, Alaplı'da 179, Çaycuma'da 228, Devrek'te 122, Gökçebey'de 65 ve Ereğli'de 116 olmak üzere toplam 754 orta ve ağır hasarlı konutun yıkılmadığı saptandı. Ailelerin büyük bölümünün yeni konutlarına taşındığı, ancak bazılarının hasarlı konutlarda oturup afet konutlarını kiraladıkları, bazılarının da afet konutlarında oturup hasarlı evlerini kiraya verdikleri belirlendi.
VALİ, YIKIM TALİMATI VERDİ
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız imzasıyla geçen 21 Kasım'da Zonguldak Belediyesi ile Kaymakamlıklara gönderilen yazıda, hasarlı konutların tahliye edilip yıktırılması istendi. Afet konutlarından hak sahibi olan vatandaşların hasarlı konutlarının, 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair' kanunun 14'üncü maddesi gereği yıktırılması gerektiği belirtilen yazıda, şöyle denildi:  "Hasarlı olan eski konutların acilen yıktırılması, yıktırma masraflarının yıkıntı enkazından karşılanması, masraflar enkazdan karşılanmıyorsa Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan ödenek istenmek üzere Valiliğimizden talepte bulunulması gerekmektedir."
İHMAL SÖZ KONUSU
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, hasarlı konutların kanun gereği hemen yıkılması gerekirken, şimdiye kadar yıkılmadığını, bir ihmalin söz konusu olduğunu söyledi.  Güngör, "Yaptığımız incelemelerde bazı vatandaşlar, ağır hasarlı konutlarını kiraya vermişler. Birçok yerde ya kendisi oturuyor ya da kiraya vermiş. Tabii büyük bir suç. Savcılarımızın, ilgili kamu görevlileri hakkında işlem yapma hakkı vardır, işlem yapacaktır. Kimse bu konuda kendisini riske atmak istemez" dedi.
2012'DE YIKACAĞIZ
Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nün, daha önce konutların yıkılması konusunda kaymakamlıklara ve belediyelere yazı gönderdiğini, ancak konutların yıkılmadığını belirten Güngör, şöyle konuştu:  "Şimdi Sayın Valimizin kesin emri var. Başbakanlığın da talimatı var. Tüm hasarlı konutları yıkacağız.
Vatandaşlarımız ya kendi imkanlarıyla yıkacak, ya da biz yıkacağız. Nasıl uygun görüyorlarsa. Eğer konutlarındaki atık malzemeyi istiyorlarsa kendileri de yıkabilir. Ama hasarlı konutların tamamını 2012'de yıkacağız."