Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Önderi ve Birinci Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kentimize gelişinin 78.yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik önündeki ilk törene; Zonguldak Valisi Erdal Ata, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, siyasi parti , sivil tkoplum örgütleri yöneticileri ve askeri erkan katıldı katıldı.  

Kurum ve kuruluşlar adına Atatürk Anıtı'na sırayla çelenk konuldu. Saygı duruşu yapıldı. Topluca okunan İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.

 Belediye Başkanı İsmail Eşref, tarihi günün anlamı üzerine şöyle konuştu:

 

“ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ YOLDAN GİDİYORUZ”

 

“Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak'ı Türkiye'nin ilk vilayeti olarak ilan eden, şehrimize tarihi bir onur kazandıran, şehrimizin kalkınmasında büyük bir rol oynayan Ulu Önder Mustafa Kemal’in Zonguldak’a gelişinin 78. yıl dönümünü kutlamaktan mutluyuz. 26 Ağustos 1931 Çarşamba günü Ertuğrul yatıyla kente hareket eden ve halk tarafından coşkuyla karşılanan Büyük Önder Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını incelemek üzere Üzülmez bölgesini ziyaret etmişti. Esas amacı, kömürün kentte üretiminin arttırılması ve ülkemizin enerji kaynaklarının gelişmesi içindi. Bu ziyaretin ardından havzanın mevcut yapısında büyük değişiklikler olmuştu. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin attırılması, çalışma koşulları ve saatlerinin iyileştirilerek denetim altına alınması ve ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yeniliklerin ardından yabancılar da havzadan çekilmesiyle madenler millileştirildi. Atatürk’ün çizdiği yoldan gitmek hepimizin görevidir.”

Bir öğrenci günün anlamına uygun şiir okudu.

Törenin ardından Vali Ata, Tuğgeneral Yüksel ve Belediye Başkanı Eşref, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Lokali yanındaki Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı iskeleden üzerinde “minnettarız” yazılı çelengi denize bıraktılar.