Zonguldak'ta, bu yıl özel ve kamu sektöründeki iş kollarında meydana gelen kazalarda 8 kişi ölürken, 3 bin 549 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Zonguldak Çalışma ve İşkurumu Müdürlüğü istatistiklerine göre, Zonguldak'taki kamu ve özel sektörde yer alan iş kollarında bu yılın ilk 9 ayı içerisinde toplam 8 kişi öldü, 3 bin 549 kişi yaralandı. Aynı istatistiklere göre, geçen yılın ilk 9 ayı içerisinde iş kazalarında 17 kişi ölürken, 3 bin 612 kişi de yaralandı. 2011 yılının son 3 ayında meydana gelen kazalarda 5 kişi hayatını kaybederken, 1137 kişi de yaralandı. Geçen yılki iş kazalarında ölen 22 kişiden 12'si maden sektöründe, 10'u diğer sektörlerde hayatını kaybetti, yaralanan toplam 4 bin 749 kişiden 3 bin 948 kişinin maden sektöründe 801 kişi diğer iş kollarında yaralandı. Bu yılki iş kazalarında da, ölen 8 kişiden 6'sının maden sektöründe yaşamını kaybettiği, toplam 3 bin 549 kişiden 2 bin 846'sının yine maden sektöründe yaralandığı görüldü.
Zonguldak Çalışma ve İşkurumu Müdürü Gönül Demirsu, yıl geneline göre, yılın son 3 ayında iş kazalarına daha sık rastlandığını ifade ederek, iş kazalarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Demirsu, özellikle 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği yönünde işletmelerin önlemlerini artırması ve bu çerçevede denetlemelerin sıklaşması gibi sebeplerden 2012 yılında kazaların bir önceki yıla göre düştüğünü belirtti.
Başta maden ocakları olmak üzere bir çok iş kolunda 6 aylık periyotlar halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince denetlemelerin düzenli sürdürüldüğünü anlatan Demirsu, "İş sağlığı ve güvenliği konusunda artırılan önlemlerde kazalarda düşüşe sebep oluyor. Denetimler sonucunda eksik görülen hususlar iş yerine tebliğ edilerek, kısa sürede tamamlanması sağlanıyor. Eksiği olan işyerlerine yine teftişler yapılıyor. Kontrol teftişleri sonucunda ise eksiklerini gidermeyen işverenlerle ilgili idari para cezası yürütülmektedir dedi.