Kozlu müessesesi maden ocağında, 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili 10 sanığın yargılanmasına devam edildi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi maden ocağında, 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili davanın duruşması görüldü. 

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 5'i ile gazdan etkilenen 8 işçi, mağdur aileleri ve tarafların avukatları katıldı. 

Sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talep etmesi üzerine mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşacak bilirkişi heyetinden yeni bir bilirkişi raporu alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi. 

Mağdur avukatlarından Murat Kemal Gündüz, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ayrı üniversiteden alınmış bilirkişi raporu olduğunu belirterek, "Mevcut delillerle dosyanın mütalaa için savcılığa verilmesini talep ettik. Fakat sanık avukatları yeni bir bilirkişi incelemesi talep ettiler. Savcılıkta aynı yönde kanaat bildirdi. Mahkeme de sanıkların ve savcının taleplerini kabul ederek dosyanın üçüncü kez bilirkişiye gitmesine karar verdi. Halihazırda bilirkişi raporunu bekleyeceğiz" diye konuştu. 

Kazada yaşamını yitiren maden işçisi Satılmış Arslan'ın eşi Çiğdem Arslan, mağdur yakınlarına da tepki göstererek, "Niye konuşmuyorsunuz? Bizim çocuklarımızın hakkını yiyorlar. Üç yılda bir davamızı bitiremediler. Üstelik adamlar haksızken haklı duruma geldi. Sadece ölen öldüğüyle kaldı. Arkada sadece eşleri ve çocukları kaldı" dedi.

Muharrem Yapıcı'nın kız kardeşi Özlem Açıkgöz de davanın sonuçlanmasını beklediklerini vurgulayarak, "Ölenlerimiz rahat uyusun. Bizim de vicdanımız rahat olsun. Üç yıldır bir sonuç alınmaz mı? Bu ne rezillik? İki kere yapılmış bilirkişi raporu var. Hep oyalama. Aileler çok zor durumda." şeklinde konuştu.






Olay

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı. 

Zonguldak Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.