Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı son araştırma, termik santrallerin en çok deniz suyunu kullandığını ortaya koydu. Ülkemizde de bir yıl içinde yaklaşık 8 milyar metre küp suyu doldur boşalt yapan termik santraller bir süre daha bacalarına filtre koymadan zehir saçmaya devam edecek.

TÜİK’in “Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri, 2018” araştırması şöyle bildirildi.


TERMİK SANTRALLER TARAFINDAN 7,9 MİLYAR M3 SU ÇEKİLDİ


Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 2018 yılında termik santraller tarafından %98,2'si denizden, %1,8'i ise baraj, akarsu, kuyu ve diğer kaynaklardan olmak üzere toplam 7,9 milyar m3 su çekildi. Çekilen suyun %93,4'ü soğutma suyu olarak kullanıldı.


TERMİK SANTRALLER TARAFINDAN 7,5 MİLYAR M3 ATIKSU DEŞARJ EDİLDİ


Termik santraller tarafından 2018 yılında deşarj edilen 7,5 milyar m3 atıksuyun %96,6'sını soğutma suyu oluşturdu. Toplam atıksuyun %99,5'i denize, %0,5'i ise kül barajı, düzenli kül depolama sahası, akarsu ve diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.


TERMİK SANTRALLERDE 26,1 MİLYON TON ATIK OLUŞTU


Termik santrallerde 14 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 26,1 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %89,2'sini kül ve cüruf atıkları, %10,7'sini ise metal, kâğıt, plastik atıklar, atıksu arıtım çamurları ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın %87,5'i kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, %12,4'ü lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi ve maden/taş ocaklarının geri doldurulmasında kullanıldı, %0,1'i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.