İşyeri telefonundan 900'lü hatları aradığı için 392 TL gelen faturayı ödemeyen Mustafa Özduran, 10 yıldır 900'lü hatları aramadığını ispat etmek için hukuk mücadelesi veriyor.

Zonguldak'ta oturan Mustafa Özduran'ın iki katlı evinin alt katında bulunan iş yerine toplam 391 TL fatura geldi. Faturanın ayrıntısında toplam 52 kez aranılan 900'lü hatlarla yaklaşık beş saat boyunca görüşüldüğü ortaya çıktı. Dönemin Telekom Müdürlüğü'nden Valilik ile Ulaştırma ve Devlet bakanlığına kadar şikayet dilekçesi veren Özduran'ın evine 391 TL haciz geldi. 900'lü hatlarla görüşüldüğü tarih ve saatlerde İstanbu'da olduğunu kredi kartı ile yaptığı alışveriş için attığı imza ile ispatlayan Özduran, telefonla görüşüldüğü günün tamamında iş yerinin kapalı olduğunu gören dört komşusunu şahit gösterdi. İmza ve şahitlerle Özduran gelen ilk haczi, valilik yardımıyla ikinci haczi ise savcılık kararıyla durdurmayı başardı. Telekom hakkında bulunduğu suç duyurusu üzerine, savcılık ile polis tarafından da geniş çaplı soruşturma ve çalışma başlatıldı. Özduran'ın hattına giren kişi ya da kişiler belirlenemedi. Telekom faturayı tahsil etmekten vazgeçti. Paranın istenilmemesi üzerine Özduran'ın suç duyurusunda takipsizlik kararı çıktı. Hukuki mücadelesine ara vermek zorunda kalan Özduran'a yaşadıklarını unutmaya başladığı bir dönemde toplam 2 bin 219 TL 65 kuruş tutarında yeni bir fatura geldi. 10 yıl sonra gelen faturanın içerisinde 900'lü hatların da yer aldığı toplam 391 TL 10 kuruş konuşma tutarı, 131 TL 1 kuruş gecikme bedeli, bin 525 TL 37 kuruş faiz, 8 bin 909 kuruş masraf ve 163 bin 18 kuruş avukatlık ücreti tutarları yer aldı. 10 yıl sonra yeniden hukuk mücadelesine başlayan Özduran, Avrupa
İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru için hazırlıklara başladı. Faturayı ödemeyeceğini belirten Özduran, hukuki süreci başlatabilmesi için gönderilecek icra yazısını bekliyor. Konuyu AİHM'e taşımaya kararlı olduğunu belirten Özduran, şunları söyledi: "Yıllar önce iş yeri telefonumuzdan hiç bir surette aramadığımız halde tarafımıza gelen faturanın bizimle ilgili olmadığı ispatlanmış ve konu kapanmıştı. Halbuki 2001 yılında, Zonguldak Valiliği ve Cumhuriyet Savcılığı'nda, o tarihte kendi telefonumdan
konuşulmadığını, şahitler ve belgeleriyle ispat ettim. Zonguldak İl Telekom, Karaelmas Telekom Müdürlükleri, Valilik, Cumhuriyet Savcılığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı'na yaptığım müracaatlar neticesinde, vatandaşları mağdur eden 900'lü hatları kullanan telefon şebekesi, kısmi olarak Zonguldak'tan elini çekmiştir. Hatta yeni alınan telefon hatlarında, 900'lü hatlar istek üzerine açılmaya başlamıştı. Benim gibi o dönemlerde çok kişi mağdur oldu."
Mağdur olanlar arasında birçok tanıdıkları ve komşuları olduğunu anlatan Özduran, şöyle konuştu: "Telekom Müdürlüğü, dükkan telefonumu bir başkasına satarak beni ayrıca mağdur etmiştir. 2.219 TL 65 kuruş borcu ödemeyeceğim. Hiçbir masraftan da kaçmayıp hukuki mücadelemi sürdüreceğim. Telefonla konuşmadığımı da sonunda ispatlayacağım. Beni maddi ve manevi zarara uğratanlar hakkında yüklü tazminat davaları açacağım."