Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu, Bayburt Adliyesi önünde AA muhabirine yapılan saldırıya tepki gösterdi. Abdülkadir Nişancı’ya yönelik saldırganların linç girişiminden araya giren polisler sayesinde kurtulduğu ve yakında bulunan Adliye binasına sığındı aktarılan açıklamada saldırın şiddetle kınandığı ifade edildi. 

 

“TÜM SİYASİ PARTİLERE EŞİT MESAFEDE”

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Saldırının temel nedeni, bir süreden beri bazı basın yayın organlarında AA aleyhine sürdürülen karalama kampanyasının çeşitli parti yöneticilerinin de katılımıyla ajansımızın hedef gösterilmesidir. Ne yazık ki bazı siyasetçiler gerek basın toplantılarında, gerekse çeşitli demeç ve bültenlerinde açık açık kurumuzu ve çalışanlarımızı haksız ve asılsız yere suçlu göstermeye çalışmışlardır. Tüm bunların sonunda habercilerimiz sanki kaybedilen seçimlerin sorumlusuymuş gibi lanse edilmiş ve Bayburt’taki müessif saldırı yaşanmıştır. Türkiye'nin en köklü kurumu Anadolu Ajansı'nın 94 yıldır kamu görevi olan haber üretimini yaptığı belirtilerek, bu yönüyle AA'nın, tüm siyasi partilere eşit mesafede bulunduğunu defalarca açıkladığı ifade edildi.

 

“DOĞRUDAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI”

AA’ya veya herhangi bir çalışanına yönelik saldırının doğrudan basın özgürlüğüne yapılmış olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: ''Son günlerde Ajans aleyhine yürütülen sistematik propaganda ve saldırı bunun en son örneğidir. Çalışanlarımızın can güvenliğinin tehlikeye girmesinin sorumlusu kurumumuzu ve çalışanlarını hedef gösteren kişiler ve yayın organlarıdır. Kurumumuz aleyhine yürütülen karalama kampanyasına destek veren partileri, Anadolu Ajansını ve çalışanlarını hedef göstermekten kaçınmaya çağırıyoruz. Basın, ifade ve iletişim hürriyetine değer veren herkesi, saldırılara karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz”

 

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI

Anadolu Ajansı'nın tüm habercileri ile bir bütün olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Bir mensubuna yapılan saldırıyı kurumsal mevcudiyetine yapılmış kabul eder. Bugüne kadar yaşanan saldırılarda hep yaptığı gibi bu olayda da muhabirimize yönelik saldırı hususunda hukuk nezdinde mücadelesini başlatmıştır'' ifadesi kullanıldı.

 

TGC’DEN KINAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bayburt Adliyesi'nde haber yapmak üzere bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Abdulkadir Nişancı'ya yapılan saldırıyı kınadı. Cemiyet yaptığı açıklamada Anadolu Ajansı muhabiri Abdulkadir Nişancı’ya saldıranların en kısa sürede bulunmasını istedi.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Bayburt Adliyesi önünde Milliyetçi Hareket Partisi'nce düzenlenen seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısını takip eden Anadolu Ajansı muhabiri Abdülkadir Nişancı, partili olduğu iddia edilen kişilerin küfürlü ve fiili saldırılarına maruz kalmıştır. Meslektaşımız, saldırı nedeniyle adliye binasına sığınmıştır. Abdülkadir Nişancı'ya yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Gazeteciler, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapmaktadır. Gazetecilerin çalışmalarının engellenmesi basın özgürlüğüne müdahaledir. Bayburt Valisi ve Emniyet Müdürü'nden meslektaşımıza yapılan saldırının sorumlularını en kısa sürede belirleyip haklarında işlem yapmalarını bekliyoruz”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)