Gayri Safi Yurtiçin Hasıla (GSYH) endeksinin, ülkelerin hacim olarak GSYH değerlerinin karşılaştırmasını sağlayan bir endekstir. Olduğunu hatırlatan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) satın alma gücünde 30. Sırada olduğumuzu açıkladı.

 

TUİK açıklamasında şu bilgileri sundu:

 

Karşılaştırmalarda yer alan ülkelerin toplam ekonomileri bir pasta olarak düşünülürse, GSYH endeks değeri daha yüksek olan ülke bu pastadan daha büyük bir dilim almaktadır.
2013 yılında Türkiye’nin geliri Avrupa Birliği ortalamasının %55’i düzeyindedir. Türkiye karşılaştırmalarda yer alan 37 Avrupa ülkesi arasında en zengin 30. ülke konumunda yer almıştır. 2012 yılında %54 olan bu değer bir birim artmış, dolayısıyla Türkiye ile Avrupa Birliği ortalamasındaki makas %’1 lik bir pay kadar daralmıştır. 

 

2013 yılı kişi başına GSYH Endeks değerleri sonuçlarına göre, karşılaştırmalarda yer alan 37 Avrupa ülkesi içerisinde hacimsel olarak en zengin ülke 264 endeks değeri ile Lüksemburg, en fakir ülke ise 29 endeks değeri ile Bosna-Hersek olmuştur. Bu değer Lüksemburg’un Bosna-Hersek’e göre kişi başına, toplam ekonomiden yaklaşık 9 kat fazla pay aldığı anlamına gelmektedir

 

En ucuz 8. ülkeyiz
Fiyat Düzeyi Endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin Fiyat Düzeyi Endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir. 

 

Türkiye’nin Fiili Bireysel Tüketime ilişkin Fiyat Düzeyi Endeksi, 2013 yılı geçici sonuçlarına göre 58 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 58 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir. Bir başka deyişle, Türkiye için 2013 yılı fiyat düzeyinin Avrupa’dan %42 daha ucuz olduğu görüldü.

 

(Haber Merkezi)