Kürkükler Köyü Hacılar mahallesinde yaşayan halk, yaklaşık 10 yıldır su sorunu yaşıyor. Balıkların yaşadığı pınardan aldıkları suları kaynatarak su ihtiyaçlarını gidermeye çalışan halkın bir diğer sorunu da yıkılmak üzere olan eski okul binası.

Alaplı'nın Kürkükler köyü Hacılar mahallesinde yaşayan köylüler su ihtiyaçlarını balıklı pınardan evlerine kovalarla taşıdıkları su ile karşılamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde su alabilmek için pınarın başına gelen köy köylüler, çoğu zaman da suyun yetersiz kalmasından dolayı evlerine boş dönüyor. Köy halkından Mehmet Uzan, su sorununu taşımadığı merci kalmadığını ancak buna rağmen sorunun çözümü noktasında bir gelişme yaşanmadığını dile getirdi. kaymakamlık ve valilik başta olmak üzere Çevre Bakanlığı'na kadar dilekçe verdiklerini dile getiren Uzan, "Köyümüzde yaklaşık 10 senedir su sorunu yaşanıyor. Köy halkı olarak su almak için ormandan gelen pınarın başında halkımız kuyruk oluşturuyor. Bu konuda sorunun çözülmesi anlamında Alaplı Kaymakamlığı başta olmak üzere Valilik, Çevre Bakanlığı, İl Özel İdare Devlet Su İşleri'ne kadar dilekçeleri verdik. Verilen dilekçelere karşılık hiçbir gelişme olmadı. Hatta AK Parti Genel Merkezi'ne kadar dilekçe gönderdik. Ama verilen dilekçeye gelen cevapta, "Köyünüzde su sorunu ile karşılaşılmadı." dendi. Köy halkı olarak zor durumdayız. Dilekçelerimizin karşılığında en azından köyümüze gelerek halimizi görsünler. Yaşadığımız su sıkıntısını görsünler. Yaşadığımızı bir tek biz biliyoruz. Yaşadıklarımızı da herkesin öğrenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Mahalleli kadınlar da yaşadıkları sorun karşısında çaresiz. Suyu en çok kullanan ve susuzluğun ne demek olduğunu iyi bildiklerini dile getiren bayanlardan Nazikar Uymaz, uzun zamandır yaşanan su sorununun kendileri için çile olduğunu söyledi. Kendisine gelin olduğu dönemlerde hediye edilen omuzluk ile suyu taşıyan Uymaz, yaşlı olmasına rağmen suyunu kendisi taşıdığını, zaman zaman da komşularının kendisine yardımcı olduğunu kaydetti. Uymaz, "Yıllardan beri suyu bana hediye edilen omuzlukla taşıyorum. Su aldığımız pınarın içinde balıklar yüzüyor. Bazı evlerin kendilerine ait su kuyuları var. Bizim olmadığı için mecburen bu pınardan su almak zorunda kalıyoruz. Sabahın erken saatlerinde giden suyu alıyor. Sona kalan ise boş dönüyor. Bu sıkıntının giderilmesini istiyoruz." dedi.

KÖYÜN BİR BAŞKA SORUNU DA KULLANILMAYAN OKUL BİNASI

Kürkükler köyü Hacılar Mahallesi yaşayanlarının bir diğer sorunu da kullanılmayan okul binası. Yıllar önce taşımalı eğitime geçilmesi sebebiyle kullanılmayan okul binasının duvarları çökmeye başlamış. Okulun boşaltılmasının ardından Türk Telekom tarafından cihazların muhafazası için kullanılan binanın duvarlarının çatlaması ve yıkılma tehlikesi arz etmesi üzerine ekipler tarafından bina boşaltılmış. Son olarak çocukların oynadığı bir zamanda yıkılan duvarın altında çocukların kalmaması ise büyük bir şans olarak gösteriliyor.