Kültür Bakanı 2008'in son ayında Zonguldak'a devlet tiyatrosu kurulacağına dönük TBMM kayıtlarına da geçen, "açılacak" sözünün 9 ay geçmesine rağmen gerçekleştirilemediğini belirterek Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Milletvekili Koçal, sözün tutulamama nedenini sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 20 Aralık 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kayıtlarına geçen konuşmalarında, Koçal, Zonguldak'a Devlet Tiyatrosu kurulacağına dönük Günay'dan söz alıyor. Aradan 9 ay geçmesine rağmen Zonguldak'ta bu sözün yerine getirilememesini Koçal bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi vererek gündeme getirdi. Meclis Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlaması istemi ile Koçal şu soruları sordu. 20 Aralık 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında "Zonguldak'a Devlet Tiyatrosu kurulmasını düşünüp düşünmediğinizi" sormuştum. Bu soruma verdiğiniz yanıtta, 2009 yılının Devlet Tiyatrolarının kuruluşunun 62. yılı olduğunu ve Zonguldak'a Devlet Tiyatrosunun açılacağını ifade etmiştiniz.  Ancak verdiğiniz sözün üzerinden 9 ayı aşkın bir süre geçmiş olmasına karşın, Zonguldak'ta Devlet Tiyatrosu'nun açılmasına ilişkin bir çalışma başlatılmamıştır.

GEREKÇESİ NE?
Bu nedenle; TBMM Genel Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanı olarak Zonguldak'a tiyatro açılması için verdiğiniz sözden sonra, hangi çalışmaları yaptınız? Zonguldak'ta Devlet Tiyatrosu'nun şimdiye kadar açılamamasının gerekçesi nedir? 2009 yılı içinde Zonguldak'ta Devlet Tiyatrosu açılmayacaksa, TBMM Genel Kuru-lu'nu, milleti ve beni neden yanılttınız? Sizin demokrasiye ve millet iradesine olan saygınız bu mudur?"

İŞTE RESMİ KAYITLAR
Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanaklarına geçen konuşmalarda ise.
ALİ KOÇAL: Zonguldak'a kalıcı bir devlet tiyatrosu kurulması düşünülüyor mu? Kısa vadede bu mümkün değilse Türk Halk Müziği korosu müdürlüğünün kurulması yönünde Bakanlığınızın bir görüşü söz konusu olabilir mi?
BAŞKAN: Teşekkürler, Buyurun Sayın Bakan.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: Devlet tiyatrosu 2009 sanat mevsiminde Zonguldak'ta devlet tiyatrosu açacağım, evet.
ALİ KOÇAL: Söz…
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: Evet, evet açacağım. Yani bakın Malatya'da açtık, haberi yok arkadaşın, Malatya'da açtık. Elazığ'da gelecek hafta açıyoruz. Çorum'u söyledim. Samsun'u açıyoruz. 19 Mayıs'ta söz verdim, yerine getiriyorum. İstanbul'da üç tane yeni tiyatro açtık. Ankara'da iki tane yeni tiyatroyu devreye soktuk. Bakın gelecek yıl 2009 yılı devlet tiyatrolarının kuruluşunun 62. yılı. Devlet tiyatrolarını kırk ikilerdeyiz şuanda gelecek yıl sonunda altmışa çıkarmayı hedefliyoruz Türkiye çapında.
ALİ KOÇAL: Zonguldak dahil.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: Zonguldak dahil, Zonguldak hariç olabilir mi, Zonguldak dahil.