Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Kafkas, pazar ve marketlerde satışa sunulan çileklerde herhangi bir hormon bulunmadığını söyledi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği'nin davetlisi olarak ilçeye gelen, ilçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle 5 dönüm alan üzerine kurulan Osmanlı çileği fide üretim merkezinde incelemelerde bulunan Kafkas, gazetecilere yaptığı açıklamada, çilek üretiminde herhangi bir hormon kullanılmadığını belirtti.

"ŞEKLİ BOZUK OLABİLİYOR"

Yıl içerisinde piyasada çilek bulmanın mümkün olduğunu anlatan Kafkas, "Pazarlarda, marketlerde ister yaz ister kış ayında çilek bulabilirsiniz. Özellikle bazı tüketiciler iri çilek gördükleri zaman bu meyvelerde, 'hormon mu var?' sorusu ile kafalarında soru işaretleri oluşabiliyor. Halbuki çileklerde hiç bir şekilde hormon yok. Çilekte hormon kullanılmaz, bu yanlış bir tabirdir. Çilekte bazen kış aylarında havalar soğuk olduğu için bal arıları çalışmıyor, çalışmadığı için de şekli bozuk meyveler oluşuyor. Çok iyi bir tozlanma ve döllenme gerçekleşemediği için kedi yüzü şeklinde olan şekli bozuk meyveler oluşuyor. İnsanlar bunu hormon olarak değerlendirebiliyor." dedi.

Üreticinin verimli ürün elde etmek için çabaladığını, çok çabuk bozulabilen bir yapıya sahip çileğin hassas olduğunu belirten Kafkas, ilaçlamalarla ilgili de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önemli çalışmalar yaparak üreticileri bilgilendirdiğine değindi.