CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk yazılı açıklamasında Kozlu Faciasına ve iş kazaların değinirken şöyle dedi:

 

3 Mart 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesine ait ocakta meydana gelen grizu faciasında 263 madencimiz yaşamını yitirmiştir. Keza 7 Mart 1983’de de Armutçuk maden ocağında 103 madencimizi kaybetmiştik.

 

Bu büyük acılardan daha sonra da maalesef ülkemizde ve Zonguldak’ımız da meydana gelen maden facialarında yüzlerce maden şehidi verdik. Yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz.

 

Hepimizin bildiği gibi; Zonguldak, ülkemiz ağır sanayisinin en önemli enerji kaynağı olan taşkömürü üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. Bu nedenle “Emeğin Başkenti” unvanını hakkıyla, alın teriyle almıştır.

 

Türkiye ağır sanayisine bu büyük katkıları sağlarken Zonguldak, büyük acılar yaşamış, büyük bedeller ödemiştir.  Bu nedenle ne yazık ki, Emeğin Başkenti Zonguldak; büyük acıların da Başkenti olmuştur.

 

Dileğimiz bundan sonra bu büyü acıların son bulması, bir daha yaşanamaması ve bu acıların bir daha yaşanmaması için devletin üstüne düşen sorumluluğunun farkına varmasıdır…

 

Bu büyük acılar devletin taşın altına serçe parmağını değil, ancak gövdesini koymasıyla önlenebilir.

 

Bu duygu ve düşüncelerimle; bir kez daha, şehit madencilerimizin acısını yürekten paylaşıyor,  madenlerde yaşamını yitiren tüm madencilerimizi saygı ve şükranla anıyorum.

 

Bugün maden ocaklarında emek mücadelesi veren madencilerimizi de yürekten saygıyla selamlıyorum.