Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin açılış töreninde ilk dersi vermek üzere kür-süye çağrılan madenci, okunan şiirden etkilenerek gözyaşlarına hakim olamadı.

ZKÜ'nün 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu  Üzülmez Müessesesi'nde Pano Ayak Üretim İşçisi olarak çalışan Sertan Adıyaman'ın verdiği açılış dersi ayakta alkışlandı. Dedesinden bu yana 3 kuşaktır ailesinin madencilikle uğraştığını dile getiren Adıyaman, kazmacı olarak yeraltında çalıştığını söylerken, zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Adıyaman, öğrencilere verdiği derste, gerekli koşulların düzenlenip, teknolojik yatırımların gerçekleşmesini istedi. Adıyaman, "Türkiye genelindeki tüm şehirlerde üniversiteler açılıyor. Fakat hiçbir şehir, yeraltı kaynağıyla bu kadar bütünleşerek gelişmemiştir. Bu önemi tekrar vurgulayan ve biz madencileri buraya davet ederek onurlandıran Rektörümüz Bektaş Açıkgöz'e, tüm maden işçileri adına özellikle teşekkür ediyorum" dedi. 
ACI HİKAYELER VAR 
Zonguldak'taki kömür ocaklarında 5 bin maden şehidinin hikayesinin bulunduğunu aktaran Adıyaman, "Bu emekçilerin başkenti şehrimizde her evde olmasa da her sülalede bir emekçi şehidi bulunur. Yüzyılı aşan, emekçilerin bu unutulmaz hikayeleri günümüze kadar nesilden nesile devam etti ve bundan sonrada devam edecektir. Bu şehri, emeğin başkenti yapan ve Karaelmas ile Zonguldak'ı birleştiren başta şehitlerimiz olmak üzere hayatını kaybeden tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Yapılan araştırmalar da Türkiye'nin iş kazalarında üst sıralarda olmasını, dünyanın en kötülerin içinde olmasını, kabul edemiyorum. Unutulmamalıdır ki iş kazalarının yüzde 98 önlenebilir kazalardır. Yeraltında kömür üretmek herkesin işi değildir. Kısa süre önce yaşadığımız grizu faciası taşeron mantığının ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Ancak hala bu yanlışta ısrar etmek, yeni acılara davetiye çıkarmaktır. Unutulmasın ki yeraltında bir kişinin küçük bir hatası yüzlerce ye varan insanların hayatına mal olabilir. Türkiye'nin TTK'ya ihtiyacı var. 160 yıllık bu birikim harcanamaz. TTK'ya sahip çıkılmalıdır" diye konuştu. Programda konuşan Zonguldak Valisi Erdal Ata da üniversitelerin en temel görevlerinin başında eğitimle insan yetiştirmek olduğunu vurguladı. Ata şunları söyledi:
"Üniversitelerin en temel görevlerinin başında, ülkelerinin ihtiyacı olan eğitimli, donanımlı, nitelikli insan gücünü yetiştirmek ve bu yolla üretilen yeni bilgileri paylaşarak tüm dünyanın hizmetine sunmaktır. Üniversitelerimiz, aklın ve bilimin egemen olduğu bilginin üretilerek insanlığın hizmetine sunduğu, eğitimin yaşamla bütünleştiği son nokta olan bilim ve kültür yuvalarıdır."
ZKÜ Rektörü Prof. Dr Bektaş Açıkgöz ise konuşmasında akademik kadroyu sıralayarak öğrencilere hizmet verdiklerini anlattı. Açıkgöz, "Ulusal ve uluslar arası alanda önde gelen üniversitelere eşdeğer bir eğitim, araştırma ve uygulama kurumu olmak için genç ve dinamik Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, bu gün 7 fakülte, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, Uygulama ve Araştırma Hastanesi, 40 profesör, 64 doçent, 204 yardımcı doçenti ile toplam 850 öğretim elemanı, 782 idari personeli, 18 bini aşkın öğrencisi ile yeni eğitim ve öğretim yılına başlamaktadır" şeklinde konuştu.Törende akademik giysi töreni gerçekleştirildi. Törene, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.