Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin dördüncüsü, Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde önceki akşam düzenlenen açılış programı ile başladı. Festivalde ilk olarak gösterime giren film, Yapımcı-Yönetmen Metin Kaya'ya Altın Portakal kazandıran "100 Bin Kişiydiler" filmi oldu. Açılış programına, festivale destek veren sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri, işçiler ve aileleri katıldı.
ÖZTÜRK; "GURURLUYUZ"
Açılış konuşmasını yapan ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk, İşçi Filmleri Festivali'nin biyografisi ile bilgilendirme yaptı. Öztürk, konuşmasında, "Daha önceki yıllarda bu festival, İzmir, Samsun ve Bursa'da yapıldı. Uluslararası Film Festivalleri, dünyanın pek çok ülkelerinde organize edilerek izlemeye sunuluyor. Bu festivalin dördüncüsünün Zonguldak'ta yapılması bizleri gururlandırıyor" şeklinde konuştu.
"FESTİVAL DURUP DURURKEN ÇIKMADI"
GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, bu festivalin işçiliğin en ağır şartlarda yaşandığı Zonguldak'ta yapılmasından memnun olduğunu belirterek, "Bu İşçi Filmleri Festivalleri durup dururken çıkmadı. Bir sürecin yaşanmışlığı, maddi ilişkilerin ve çelişkilerin olduğu yerlerde çıkmış. Bu mücadelelerin, dünya işçi sınıfının verdiği mücadelelere katkısı olduğunu düşünüyorum.1991 Madenci Grevi'ni hatırlıyoruz, Zonguldak madenlerinin hedef alındığı sürede bu grev yapıldı. Biz de bu festivali, bu grevi konu alan '100 Bin Kişiydiler' filmi ile başlatmayı uygun gördük" dedi.
METİN KAYA'YA PLAKET
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Belgesel" ödülünü alan "100 Bin Kişiydiler" filminin yapımcı ve yönetmeni Metin Kaya ise, festivalin başlangıç filmi olarak kendi filminin izleyiciye sunulmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından bu filmde, Zonguldak emekçilerine destek verdiği ve 1991 grevinin en iyi biçimde anlatıldığı için GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, Yapımcı-Yönetmen Metin Kaya'yı plaket ile ödüllendirdi. Çoğunluğunun emek platformunun oluşturduğu, kalabalık bir seyirci filmi izlerken, protokol koltuklarının boş olması gözden kaçmadı.
Filmin ardından AKM Sergi Salonu'nda Karikatürist Hasan Seçkin'in "Emek Karikatürleri" sergisinin açılışı yapıldı ve gelen konuklara kokteyl verildi.