Türkiye Kamu-Sen'in Mayıs Ayı Asgari Geçim Endeksine göre, çalışan kesimin bütçesi sürekli açık veriyor.

Türkiye Kamu-Sen Türkiye İstatistik kurumu'nun 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük 22,9 TL, aylık 687 TL harcaması gerektiğini tespit ettiğini bildirdi. Zonguldak il Temsilcisi Salih Alemdar, "Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1472 TL, açlık sınırı 1123 TL oldu" dedi.

Alemdar'ın yazılı açıklaması şöyle:

İNSANCA YAŞAM TANIMINA UYMUYOR
Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve diğer sigorta kuruluşlarından emekli olanların %95'i insanca yaşabilmesi için verilen rakamlara uzaktan-yakından hiç yanaşmıyor. Çünkü emeklilerin çoğu 1000 TL'nin altıda maaş alıyor.2010 Mayıs ayı rakamlarına göre çalışan tek kişinin Açlık Sınırı 1123 TL, Yoksulluk Sınırı 1472 TL ise emekliler nasıl insanca yaşayacaktır.
Çalışanlar ve bunların emeklileri sabit gelirli, başta bunların insanca ve sağlıklı yaşama hakları vardır. 

ÇEKİRDEK AİLE DÖRT KİŞİ
TÜİK ve diğer kuruluşların verdiği istatistik bilgilere göre ülkemizde çekirdek aile dört kişilik nüfusa göre hesap edilir. Kısaca ülkemiz ortalama 72 milyon nüfusa sahipse, nüfusun dörtte biri olan 18 milyon çekirdek aile(hane) vardır.
Türkiye Kamu-Sen'in 2010 Mayıs ayı geçinme endeksine göre, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 2955 TL olması da bu tanıma uymuyor. Çünkü ülkemizde genellikle çekirdek aileden sadece ya bir kişi çalışıyor, ya da bu çekirdek aileden bir kişi emeklidir.
Dört kişilik aileden her ay evine en az 2955 TL girenler parmak kaldırsın dersek, acaba kaç ailenin parmağını havada görebiliriz?

ORTALAMA MEMUR MAAŞI 1355 TL
Mayıs ayında ortalama 1355 TL Maaş alan memurun maaşının % 50,7 sini gıda,% 35,2 sini kira harcamasına veriyor.Dört kişilik bir ailenin 2010 Mayıs ayı gıda harcaması 687 TL, kira harcaması ise 478 TL dır.
Memurun Mayıs ayı Gıda+kira toplamı ise 1165 TL dır.
Memurun 2010 Mayıs ayı ortalama maaşından geriye 190 TL kalıyor.
Şimdi soruyorum.
190 TL ile memur ailesi eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaktır?
Hükümete uyarı!
Açlık Sınırı, Yoksulluk Sınırı ve Dört kişilik ailenin Asgari Geçinme Haddi rakamları ortada, bu rakamlara göre 2010 yılı ikinci yarısı için memur, emekli, dul ve yetim aylıklarını ayarlama sizin elinizde. Memur ve diğer sabit gelirliler sizin bu konuda alacağınız olumlu kararları  bekliyor.