Ginseng ve Meyvelerde Silikat Kullanımı Konferansına Zonguldak Valisi Ali Kaban, Oman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Kore Cumhuriyetinden Ginseng Uzmanları Dr. Sungkyun Mor ile Yong Durk Park, Bölge Müdür Yardımcısı Cevdet Çiçek, İç Anadolu Araştırma Müdürü Tuncay Porsuk, Şube Müdürleri , BEÜ Öğretim Elemanları, Zonguldak İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları, Tarım Kooperatif başkanları ve orman bölge müdürlüğü personeli katıldı.

 

Etkinlikle ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’nden şu yazılı açıklama yapıldı:

 

Bölge müdürümüz Ahmet Sırrı Beşel, ormancılık çalışmaları hakkında bilgiler vermesinin ardından özellikle odun dışı orman ürünleri üretiminde 2016 yılında başta defne ve kestane olmak üzere 11 bin ton üzerinde üretim gerçekleştirildiğini ginseng in ise Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde Yaylacık araştırma ormanında deneme çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Ginseng’ in fazla güneşi ve sıcağı sevmeyen orman altı çok yıllık bitki olduğundan orman varlığı açısından zengin olan Bartın ve Zonguldak illerinde özellikle kayın ormanlarında ayrıca toprak isteği bakımından kırmızı killi temele sahip humuslu toprak isteklerini karşılaması ve yağış koşullarının benzerlik göstermesi dolayısıyla tıbbi ve aromatik değeri yüksek olan bu bitkinin hem doğal ormanlarda hem de Gökçebey Orman Fidanlığında yetiştirilecek potansiyelde olduğunu belirtti.

Vali Ali Kaban ise yaptığı konuşmada “sadece ormancılık ta değil tüm sektörlerde ürün çeşidini ne kadar çeşitlendirirsek başarı sayımız artar.Ginseng yetmişli yılarda adam otu olarak biliniyordu şimdi ginseng olarak adlandırılmakta ve çok şifalı bir bitki olduğunu bilmekteyiz. Ginseng bitkisinin de fındık gibi ceviz ve defne gibi ilimizde ve ülkemizde yetiştirilmesiyle değerli bir bitki çeşidimiz olacağı inancındayım. Bu projelerin desteklenmesinde emeği geçen başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere tüm orman teşkilatına teşekkür ederim.” dedi.

Ginseng Uzmanları Dr. Sungkyun Mor ile Yong Durk Park sunumlar eşliğinde kore ginsenginin tarihsel gelişimi, yetişme ortamı, kültüre etme teknikleri, kullanım alanları, yetiştirme metodları ve yapılan uygulamalar ile silikat kullanımının ginseng ve diğer meyveler üzerine etkileri hakkında bilgiler verdi.

Yapılan değerlendirmenin ardından Bölge Müdürümüz Ahmet Sırrı Beşel tarafından Dr. Sungkyun Mor ile Yong Durk Park’ a sunumları ve katkılarından dolayı plaket verildi.