Amatör Denizcilik Federasyonu  (ADF) yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınan yetkisinin yenilenmemesi nedeniyle ADB ve KMT belgeleri veremeyeceğini, en son başvuru tarihinin ise 25 Temmuz  olduğunu açıklarken, kamuoyunu şöyle bilgilendirdi: 
“Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle 2006 yılından başlayarak yapmakta olduğumuz Amatör Denizci Belgesi (ADB) ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü (KMT) sınavlarını yapmaya; Bakanlığın, süresi dolan Yetki Devri Sözleşmesini yenilemekten vazgeçmesi nedeniyle, 15 Ağustos 2013 Perşembe gününü takiben, devam edilmeyecektir.
Sınav Başvuru Sistemimiz 25 Temmuz 2013 Perşembe tarihi itibariyle yeni sınav başvurularına kapatılacak, bu tarihten itibaren yeni başvuru kabul edilmeyecektir.
Bu tarihe kadar sınava başvurmuş/başvuracak adayların son tarih olarak 15 Ağustos 2013 Perşembe gününe kadar sınava girmelerine olanak yaratılmaya çalışılacaktır. Anılan süre içinde sınava katılamayan ancak sınav ücretini ödemiş adayların ücretleri, havale masrafları kesilerek, yazılı olarak belirtecekleri, kendi adlarına açılmış banka hesaplarına iade edilecektir.”