Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz. Ereğli Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs Bayramı'nın coşkusu kutlandı.

ADD'nin bildirisi şöyle:

Cumhuriyetimiz kurulurken Türkiye’de sanayimiz henüz yok gibiydi. O yoksul ve savaş yorgunu ülke, borçlanmadan ve üstelik Osmanlı borçlarını ödeyerek bütün olanaklarını seferber etmiş ve önemli bir sanayi altyapısı oluşturmuştur. Bu yapılırken de, kurulan fabrikalarda işçiler için uygar koşullarda barınabilecekleri lojmanlar, okul, sağlık ve sosyal tesisler ihmal edilmemiştir. Atatürkçü ideolojinin Halkçılık ilkesinin sonucu olan bu uygulama, Sümerbank’ın yoksul ve dar gelirliler düşünülerek ucuz giyim-kuşam üretimi ile desteklenmiştir.

Daha sonra 27 Mayıs 1960 Devrimi’nin sosyal devlet ilkesiyle birlikte, sendika özgürlüklerini, grev hakkını, toplu sözleşme düzenini getirmesi de yine Atatürkçülüğün Halkçılık ilkesinin uygulaması olarak değerlendirilmelidir.

Ne yazık ki 1980’li yıllarda gelişen küreselleşme hareketi, sosyal devlet düşmanı olarak sendika özgürlüklerine, toplu sözleşme düzenine ağır darbeler indirmiş, özelleştirme siyasetiyle yoğun işsizliğin kapılarını açmıştır.

Bugün küresel bunalımla birlikte küreselleşme de iflas etmiş durumdadır. Kapitalizmin en gelişmiş ülkelerinde bile günün parolası karma ekonomidir, yani Atatürk Devletçiliği. Sonradan kapitalizmin kervanına katılan bizim gibi ülkelerde ise, karma ekonomiden başka bir kalkınma yolu olamaz. Buna karşın ne hazindir ki ülkemiz, ağır bunalımla, yoğun işsizlikle boğuşurken henüz devletçiliği anımsayanlar pek azdır. Oysa Türkiye’nin tek iktisadi kurtuluş yolu bugün de, her zaman da Devletçilik olacaktır.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bütün emekçilerin 1 Mayıs Birlik ve Dayanışma bayramlarını yürekten kutluyoruz.