"İlçenin tüm alt yapı sorunlarını bitirdik. En önemli çalışma 10 kilometre boyunca doğalgaz, enerji ve su hatlarının yenilenmesi çalışmalarıdır, bunlar da bitti. Bunlar Ereğli'nin ihtiyaçlarıdır. Özellikle enerji konusunu çok önemsiyoruz. Rink kurulduğu için Ereğli'de elektrik kesintisi olmayacak"


"Zonguldak Milletvekilimiz cami için Kavaklık’ın yanında eski hayvan pazarını tarif ediyor. Orası olmaz, orası merkez değil. Kentin mimarisini düşünen, inşaat mühendisi ve mimar olduklarından bahsediyor. Ben ona şu soruyu sormak isterim, AyCity’nin yapısı şehrin siluetini ne kadar bozduğunu, herkes tarafından görülüyor. Elimde olsa, 4 kata kadar indiririm. O bölgede, o boyda hiçbir binamız yok"

"Bir cami yapımına başlanırken neresi uygundur derken tabi din görevlilerimizden ve bu işi sevenlerden görüş alacaksınız. Hastane kurulurken kimlerden görüş alınıyor, doktorlardan. Bunun haricinde okul kurulacak milli eğitimden, ailelerden görüş alınıyor. Kimden görüş alacaktık, mimarlar, hocalarımız ve halkımızdan görüş aldık"





Karadeniz Ereğli Din Görevlileri Derneği Yöneticileri, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal'ı ziyaret etti. Basına açık gerçekleştirilen ziyarette gündem Kdz.Ereğli Kent Meydanı projesine ilave edilen cami yapımı oldu. Dernek Başkanı Ali Aksoy ziyarette yaptığı konuşmasında, kent meydanına inşa edilecek caminin ilçenin önemli bir ihtiyacını ortadan kaldıracağını söyledi.

"İNANÇLI İNSAN ESER YAPAR"

Başkan Uysal'a desteklerinden dolayı teşekkür eden Aksoy, "İnançlı insan, bulunduğu yerde eser yapar. İnançsız insanın ise yerlerinde yeller eser. Başkanımı tebrik ediyorum. Ereğli’miz için çok büyük bir ihtiyaç olan cami, bu vesile ile halledilmiş olacak” dedi.

"ALT YAPI SORUNLARINI BİTİRDİK"


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ilçenin tüm alt yapı sorunlarını bitirdiklerini anlattı. Uysal, "Göreve geldiğimizden beri tüm alt yapı sorunlarını bitirdik. Kandilli tarafına giden köprülerimizi yaptık oradaki Köseağzı'na giden yolları yaptık, pazar sorunumuzu hallediyoruz yakında o da başlıyor. Önümüzdeki 5-6 ay içerisinde ortaya çıkacak. Gençlerimize çocuklarımıza spor merkezleri, parkları yaptık, okullarımıza yardım yapıyoruz ve herkeste bunu biliyor hangi okullar olduğunu tabi biz bunları çok fazla paylaşmıyoruz. Alt yapı sorunumuzun tamamını neredeyse bitirdik.

"EREĞLİ'DE ELEKTRİK KESİNTİSİ OLMAYACAK"

Bence en önemli çalışma 10 kilometre boyunca doğalgaz, enerji ve su hatlarının yenilenmesi çalışmaları da bitti. Bunlar Ereğli'nin ihtiyaçlarıdır. Özellikle enerji konusunu çok önemsiyoruz. Rink kurulduğu için Ereğli'de elektrik kesintisi olmayacak. İlimizde elektrik kesintileri mevcut ancak ilçemizde enerji kesimi olmayacak. En önemli bir de su çalışması var. Devlet Su İşleri ile yürütülen su çalışmaları var. Su hatlarının yüzde 70'ini yeniledik. Bütün sorunlara duyarlıyız" ifadelerine yer verdi.



"HALKA SÖZ VERDİM"

Uysal, vatandaşların yeni cami kararının heyecanını yaşadığını, ilçe merkezindeki 3 caminin cuma, bayram ve cenaze namazlarında yetersiz kaldığına vurgu yaparak şöyle konuştu: "Camilerimiz, cuma günleri, bayram ve cenaze namazlarında cevap vermiyordu. Nüfusumuzun çoğu merkezdedir ve merkezde küçük camilerimiz var. Oysa halkımız, Cuma, bayram ve cenaze namazlarına çok duyarlıdır. Bugünlerde ise sokaklarda namaz kılınıyor. Göreve geldiğim ilk günden beri, cami ihtiyacı olduğunu hep dillendirdim. Halka söz verdim.”

ELEŞTİRİLERE AYCİTY'Lİ CEVAP

Caminin yapılacağı yer konusunda yapılan eleştirilere de değinen Uysal, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun, "Devrek yol ayrımındaki alana yapılsın" önerisine ilçe merkezindeki "AyCity" üzerinden yanıt verdi. Uysal, şu sözlerle konuştu:

“ELİMDE OLSA, 4 KATA KADAR İNDİRİRİM”

"Haksız eleştiriler yapılıyor. Ben, özellikle Sayın Zonguldak Milletvekilimiz Şerafettin Turpcu’ya sormak isterim. Basında, Kavaklık’ın yanında eski hayvan pazarını tarif ediyor. Orası olmaz, orası merkez değil. Kentin mimarisini düşünen, inşaat mühendisi ve mimar olduklarından bahsediyor. Ben ona şu soruyu sormak isterim, AyCity’nin yapısı şehrin siluetini ne kadar bozduğunu, herkes tarafından görülüyor. Elimde olsa, 4 kata kadar indiririm. O bölgede, o boyda hiçbir binamız yok. Acaba onu yaparken imar, inşaat mühendisleri düşünmediler mi? Bunun, şehrin siluetini bozduğunu, böyle bir binanın yapılmasına nasıl müsaade ettiler?”



“ADIMIZ TARİHE, ALTIN HARFLERLE YAZILACAK”

Biz, cami yapılarken aklımızın ve vicdanımızın sesini dinledik. Ama en önemlisi halkımızın sesini dinledik. Peki Aycity yapılırken, hangi ses dinlendi. Sadece akıl dinlenilmiş olabilir. Bu, insanları her zaman yanlışa sürükler. Eğer vicdan ile beraber hareket etmediğiniz zaman yanlış olur. Aycity’nin siluetimi yoksa oraya yapılacak caminin mi silueti bölgenin siluetini bozacak? Bu, bütün insanların, mimari estetiğine hayran kalacağı bir cami projesidir. Adımız tarihe, altın harflerle yazılacak.

"PROTOKOL CAMİSİ DEĞİL"

Cami buraya çok yakışacak. Basın da takip ettiğim kadarıyla protokol cami diye bir olay. Tam tersine camiler nefes alınan dostluk kardeşlik evleridir. Camilerde zengin-fakir, işveren-işçi, yöneten-yönetilen herkesimden insan yerli-yabancı omuz omuza saf tutarlar. Bunun için kardeşlik ve dostluk evidir. Ereğli'ye yakışır bütün insanların mimari estetiğine hayran kalacağı bir cami olacak. Bu projeyi mimarlar çizecek. Avrupa'ya giden insanlar kiliselerin önünde boy boy poz vermeyi biliyorlar Türkiye'ye gelince de camilerin önünde veriyorlar. Bu topraklarda yaşadığımızın tapu senetidir.

"HOCALARDAN, MİMARLARDAN VE HALKIMIZDAN GÖRÜŞ ALDIK"

Edirne'ye gittiğinizde Selimiye, Adana'da Sabancı, Ankara merkezde Kocatepe'nin önündedir. Biz de hocalarımızdan görüş aldık. Bir cami yapımına başlanırken neresi uygundur derken tabi din görevlilerimizden ve bu işi sevenlerden görüş alacaksınız. Hastane kurulurken kimlerden görüş alınıyor, doktorlardan. Bunun haricinde okul kurulacak milli eğitimden, ailelerden görüş alınıyor. Kimden görüş alacaktık, mimarlar, hocalarımız ve halkımızdan görüş aldık" dedi.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)