TÜBİTAK’ın desteklediği proje kapsamında Zonguldak ve Ankara illerine Yüksek Hacimli Hava örnekleyici kuruldu. Bu cihaz BEÜ bünyesinde bulunan diğer partikül örnekleyicilerinden farklı olarak havayı solunabilir ve solunamayan partiküller olarak ayırmaktadır. Bu cihaz ile beraber her iki ilde de geleneksel polen toplama cihazları da çalışmaktadır.

BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümlerinin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, atmosferde yer alan polenlerin yanı sıra polenler içerisinde yer alan alerjenlerin miktarları ELISA yöntemi her iki ilde de ilk kez belirlenecek.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Şenol Alan verilerin toplanmaya başlandığını belirterek şunları söyledi: “Zonguldak iline sıcaklık, nem, barometre ile rüzgar hızı, yönü ve yağış miktarı gibi çeşitli sensörlerden oluşan ve Raspberry Pi ve Arduino temelli bir meteoroloji istasyonu hazırladık ve istasyona uygun yazılımı hazırlanarak, diğer cihazlarla beraber BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısına yerleştirdik. Kurduğumuz bu istasyonla birlikte meteorolojik veriler her saat başı cihaz tarafından bulut sisteminde yer alan bir çizelgeye eklenmektedir. Bu veriler aynı zamanda http://aeroalerjen.beun.edu.tr adresinden de ulaşılabilir durumdadır. Bu meteoroloji istasyonu aynı zamanda AeroalerjenLab adlı twitter hesabını da kontrol etmektedir. Bu sayede sıcaklık, nem, yağış vb. meteorolojik parametreler, sosyal medya üzerinden sorulan sorular üzerinden paylaşılabilmektedir.”

Çalışmanın Zonguldak için çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ise yaptığı açıklamada: “Ülkemizde ilk kez bir Aerobiyoloji Gözlem İstasyonu Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş oldu. Benzer bir sistem yakın zamanda Ankara iline de adapte edilerek bir gözlem ağı oluşturulması planlanmaktadır. Bu sayede alerjik hastalıkları olan kişilerin yanı sıra tıp doktorlarının da ilaç dozu ve aşıya başlama zamanlarını öğrenebilecekleri bir sistem oluşturulması yolunda önemli bir adım atmış oluyoruz. Kurulan gözlem istasyonu bizlere hem bilimsel çalışmalarda önemli veriler sunacak hem de halk sağlığı açısından çok önemli kolaylıklar sağlayabilecektir. Ben projede emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” dedi.