Zonguldak Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Faruk Çaturoğlu,  Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 2017 yılı bütçesi üzerinde konuştu.


Cumhurbaşkanımız faizle mücadele konusunda yalnız olduğunu ifade ettiğine dikkat çeken Çaturoğlu,  “Biz diyoruz ki: Sayın Cumhurbaşkanım, yalnız değilsiniz; AK PARTİ Grubu arkanızda, millet arkanızda, ümmet arkanızda, dünyanın bütün mazlumları da arkanızda.” Sözleriyle konuşmasına başladı.

Çaturoğlu,  Yalova'nın Çınarcık ilçesinde iken , 17 Ağustos 1999 depreminde yakalandığında  devletin ancak 4 gün sonra oraya ulaşabildiğini belirterek  “bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin AFAD teşkilatı yirmi iki saat içerisinde Nepal'deki depreme müdahale etmiştir. Türkiye'nin gelmiş olduğu gücü görmemiz açısından bu çok önemli bir örnektir diye düşünüyorum.” Dedi.

AK Parti Milletvekili Faruk Caturoğlu; bu tür durumlarda madencilerin de büyük görevler üstlenip kurtarma çalışmalarına katıldığını kaydedip sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece Nepal değil; Afganistan, Arnavutluk, Myanmar, Vanuatu, Malezya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Ukrayna gibi dünyanın birçok ülkesinde de din, dil, ırk gözetmeksizin sosyosiyasal krizler ve doğal afetler sonucu mağdur olan insanlarımıza AFAD koordinasyonunda yardım elini uzattık. Yardım bekleyen değil, yardımı beklenen ülke hâline geldik. Bundan dolayı da başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere, emeği geçen bütün herkese şükranlarımı sunuyorum.

 




Dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan insanlara ve insanlığa ümit olan Türkiye, 2016 yılı raporuna göre, 2015 yılında Amerika'dan sonra dünyada en büyük insani yardım yapan ülke hâline gelmiş. Bunu da bir örneklendirmek istiyorum.

 
Biliyorsunuz, vakti zamanında Avrupa'nın en küçük ülkesi olan Lüksemburg'dan 1 milyon dolar yardım alan bir ülkeyken, bugün sadece bir yılda 3,2 milyar dolar insani yardım yapabilen bir ülke hâline gelmemiz Türkiye'nin nereden nereye gelmiş olduğunun da en güzel ifadesidir diyorum. Türkiye, AFAD'la, yardım yapılan ülke konumundan, dünyanın her ülkesine yardım yapan ülke konumuna gelmiştir.

 
En önemlisi de değerli arkadaşlar, gittiğimiz ülkelere yardım yapıyoruz, sadece yardım; Batılıların yaptığı gibi onları "yardım" adı altında sömürmek için gitmiyoruz, bu da en önemli farklarımızdan bir tanesidir.

 
Burada sözü gelmişken, 2015 yılında Zonguldak ilimizin Devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde büyük bir heyelan meydana geldi. 23/10/2016 tarihinde hak sahipliği çalışmaları ilana çıktı. Yakında bu çalışmalar da tamamlanacak ve afetten etkilenenlere de yine devletimizin yüce eli yetişmiş olacak.

 
2000-2015 yılları arasında, Zonguldak ilimize 628 afet konutu ve 4 adet altyapı projesi ihalesi yapılmış ve bunlar da tamamlanmıştır.

 

"Afet" deyince, "kurtarma" deyince, Türkiye Taşkömürü İşletmelerinin efsanevi tahlisiye ekibinden bahsetmemek olmaz. 500 kişilik bir kadrosu olan bu kurtarma ekibi, gerek depremlerde gerekse maden kazalarından ve çeşitli zamanlarda -17 Ağustos Gölcük, 12 Kasım Düzce ve 2011 Van depremlerinde- önemli görevler üstlenmişler ve birçok insanı da enkazdan kurtarmışlardır.”